Португалия призна арменския геноцид, Турция настръхна

OFFNews 29 април 2019 в 17:04 10481 1

В деня на почит пред жертвите на масовите кланета на арменци в Османската империя - 24 април - Португалия официално призна арменския геноцид. Турция - която никога не е приемала, че изтреблението на 800 000 до 1.5 млн. арменци, започнало през 1915 година, и масовата депортация не е геноцид, а това е повод за постоянно напрежение в отношенията ѝ с Европейския съюз.

С акта си португалският парламент обаче официално направи това и така стана 29-ата държава в света, сторила това.

Сред седемте организации, признали геноцида над арменския народ, са Европейският парламент и Световната организация по изследване на геноцида, уточнява сайтът "Гантех Араратян".

Моментално Анкара осъди решението на Португалия. 

В резолюцията на португалския парламент се казва, че на 24 април 1915 г. около 250 арменски интелектуалци са арестувани и убит по заповед на правителството в Османската империя. В следващите години, по време на и след Първата световна война, е установено, че между 800 000 и 1.5 милиона души са убити в резултат на геноцида, пише още в текста.

В отговор турското Министерство на външните работи разпространи позиция, в която определя резолюцията като "политизиране а историята", "незачитане на международното право". Тя "абсолютно никога няма да бъде приета", заявяват турските власти по повод резолюцията.

Съседната на Турция България не е признала арменския геноцид. Това са направили Аржентина, Австрия, Белгия, Боливия, Бразилия, Канада, Чили, Кипър, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ливан, Литва, Люксембург, Холандия, Парагвай, Полша, Русия, Словакия, Швеция, Швейцария, Ватикана, Венецуела, САЩ и Уругвай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови