Quantcast

Порше няма да произвежда повече дизелови коли

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2018 в 14:32 3459 0

„Порше” окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме.

„Повече няма да има дизел при „Порше”, заяви Блуме, цитиран в неделното издание на в. „Билд”. Той добави, че компанията иска да се съсредоточи върху бензиновите и хибридните двигатели, а от 2019 г. – върху автомобилите с изцяло електрически мотори.

„Никога не сме изобретявали и произвеждали сами дизелови двигатели, но имиджът на „Порше” все пак пострада. Кризата с дизела ни донесе много главоболия”, заяви Блуме. „Смятам, че модерните дизелови мотори остават атрактивни и щадящи околната среда. Те имат още бъдеще и голямо значение за автомобилната индустрия”, добави той.

Три години след избухването на скандала с манипулираните емисии от дизеловите двигатели на "Фолксваген", делът на новите автомобили с дизелови двигатели в Германия спадна от 46 на 33%. Дизеловите коли са заплашени да бъдат забранени от редица германски градове заради замърсяването, което причиняват.