Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Порошенко ще поиска отмяна на специалния статут на Донецк и Луганск

ОFFNews 04 ноември 2014 в 13:47 3293 9

Петро Порошенко

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе за разглеждане в Съвета за национална отбрана предложение за отмяна на закона за особен статут в Донецк и Луганск, съобщи ТАСС.

Законът изпълни изключително важна роля. Той демонстрира „искреност на намерението на Украйна за намаляване на ескалацията на ситуацията в Донбас“ и подкрепа на заложеното в Минския договор, посочи Порошенко.

Киев демонстрира ясно желание да урегулира ситуацията в Източна Украйна, но сепаратистите отхвърлиха тази възможност, коментира той.

Провеждането на изборите рязко изостри ситуацията в Донбас. Ние имахме намерение чрез закона да дадем широки пълномощия на легитимно избрани органи на местно самоуправление, а не на бандити, които сами провъзгласяват царство, каза президентът.

Готови сме да приемем нов закон, когато всички страни се върнат към изпълнението на Минския протокол – прекратяване на огъня, създаване на буферна зона и установяване на граничен контрол, заяви Порошенко.

По думите му новият закон ще включва бюджетна децентрализация, която ще позволи на Донецк и Луганск да се издържат със собствени ресурси.

Киев никога няма да признае изборите на 2 ноември в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Така наречените избори няма да признае и нито една страна в света, която уважава себе си и международното право, категоричен е Петро Порошенко.

По-рано стана ясно, че ЕС и САЩ отхвърлиха изборите в Донбас и ги определиха като незаконни.

Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини обяви, че изборите са пречка за мира.

Вашингтон също отхвърли изборите като незаконни и призова резултатите да не бъдат признавани от международната общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!