Порошенко призова НАТО да прати кораби в Азовско море

Путин иска цяла Украйна, обяви украинският президент

OFFNews 29 ноември 2018 в 11:30 2012 0

Снимка Reuters

Украинският президент Петро Порошенко призова НАТО да изпрати кораби в Азовско море, след като руски кораби стреляха по украински и задържаха плавателните съдове и моряците в тях. 

След случилото се в Керченския пролив НАТО изрази "пълната си подкрепа" за Украйна, която не е членка на Алианса. 

В коментар за случилото се край Керч руският президент Владимир Путин обвини Порошенко, че е създал провокация, за да си вдигне рейтинга преди изборите в края на март 2019 г. 

Пред Bild Порошенко посочи, че Путин иска да окупира Азовско море. 

"Путин иска да възстанови старата Руска империя. Крим, Донбас, цялата страна. Като руски цар, като какъвто се възприема, неговата империя не може да функционира без Украйна. Той гледа на нас като на негова колония", заяви Порошенко. 

"Германия е един от най-близките ни съюзници и се надяваме, че държавите в НАТО са готови сега да изпратят кораби в Азовско море, за да помогнат на Украйна и да осигурят безопасността на региона", каза той. 

"Ние не можем да приемем тази агресивна политика на Русия. Първо беше Крим, след това Източна Украйна, сега той иска Азовско море. Германия също трябва да се запита: Какво ще е следващото нещо, което Путин ще направи, ако не го спрем?", продължи украинският президент.  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова в понеделник Русия да освободи украинските кораби и моряци и подчерта, че Москва трябва да осъзнае "последствията от действията си". 

Той каза, че Алиансът ще продължи да осигурява "политическа и практическа подкрепа" на Украйна, която е партньорска страна. 

От НАТО за момента не са коментирали призива на Порошенко да се изпратят кораби в Азовско море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови