Поразителна прилика между атентатите в Париж (2015 г.) и Мумбай (2008 г.)

ОFFNews 14 ноември 2015 в 11:45 11031 3

Снимка www.nytimes.com

Серията терористични нападения в Париж и атаката в Мумбай през ноември 2008 г. са сходни с това, че и двете атаки "не са високотехнологични и скъпи", заяви заместник-шефът на полицията на Ню Йорк Джон Милър.

Терористичните атаки, извършени в Париж в петък, по тактика напомнят на тактиката на нападателите в индийския град Мумбай през ноември 2008 г., каза Милър.

"Все още е твърде рано да се правят изводи, но съдейки по това, което знаем сега, а това далече не е пълната картина, се вижда аналогична тактика и подготовка," - заяви той в интервю за CNN.

Според него, "и двете терористични атаки не са високотехнологични и скъпи".

На въпрос на водещия за участието на ислямска държава в трагедията в Париж Милър отбеляза, че "все още е твърде рано да се говори за това със сигурност".

Милър отбеляза също, че "от момента на атаките нюйоркската полиция е в контакт с офиса си в Париж". Той съобщи, че някои от най-предпочитаните райони и обекти на града са взети под усилена охрана, по-специално, района на Таймс скуайър, гари, Медисън Скуеър Гардън и др.

"Ние увеличихме хората, за да се подобрят мерките за сигурност. А освен това - за да покажем на тези, които биха искали да направят нещо подобно, че полицията е на мястото си", заяви Милър

60-часовата обсада на Мумбай започна на 26 ноември 2008 г.  В резултат загинаха близо 200 души. Терористите превзеха луксозни хотели, основната железопътна гара и еврейски културен център. 10-те въоръжени мъже, които са извършили смъртоносната атака в Мумбай, са пакистански гражданин.

Бившият специален агент на ФБР Стив Мур заяви пред CNN, че според него атентатите в Париж са организирани от Ислямска държава.

"Аз съм склонен да вярвам, че това е ИД , Ал Кайда има друга тактика. Научих го, докато работех във ФБР. Те имат по-глобални цели", - обясни Мур.

Той добави, че съвременният тероризъм е променил тактиката си, поради което борбата е станала по-трудна - терористите изглеждат като местни жители, говорят местния език, не могат да бъдат разграничени в тълпата.

"Аз не казвам, че това е така и в този случай. Но все по-често на службите за сигурност ще им се налага да се изправят срещу хора, които са родени и живели в Париж, например. След терористичните тренировъчни лагери те се връщат от Сирия в родината си с нови знания и умения." - отбеляза Мур.

Както вече бе съобщено в ефира на CNN от свидетели на терористичните атаки в Париж и заложници, терористите, които ги държали, говорели перфектен френски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!