Поне 20 загинали, сред които три деца, и 90 ранени след руски ракетен обстрел над Виница

OFFNews 14 юли 2022 в 12:23 8971 16

Виница

Снимка Телеграм канала на Антон Геращенко

След обстрела се разрази и пожар в центъра на Виница.

Деветдесет ранени и 20 загинали, сред които три деца - това е равносметката засега (към 14:00 часа) от руски ракетен обстрел над Виница, съобщи украинската полиция, цитирана от УНИАН. 

По предварителна информация 3 руски ракети са попаднали в сграда с офис помещения. Засегнати са също сградата на офицерския съвет и близките жилищни блокове. Ракетите са "Калибр", заяви говорителят на командването на ВВС Юрий Игнат.

"На мястото избухна пожар, който се разпространи и на паркинга. В момента там горят около 50 автомобила. Спасителите работят по потушаването на пламъците", се казва в доклада на полицията.

Пожарникари се борят с пламъците от горящите коли.

Около 90 пострадали са потърсили помощ в медицински заведения, като около 50 от тях са в тежко състояние. Установено е, че са разрушени и помещенията на един от медицинските центрове. Полицията във Виница е разположила мобилен телефонен център за граждани (ул. "Замостянска" 37) и е открила горещи телефонни линии за издирване на изчезнали хора.

Във Виница са изпратени специализирана следствена и оперативна група от Главния следствен отдел на Националната полиция и съдебномедицинска лаборатория.

По-рано през деня имаше няколко взрива в града. Общинският съвет първо съобщи за една експлозия, а след това добави повече информация. Жителите на Виница публикуват снимка на стълб дим над града, без да посочват местоположението му. Те съобщават също, че са чули няколко експлозии.

Председателят на областната държавна администрация на Виница Сергей Борзов потвърди за случващото се в града.

"Има мъртви и ранени. Броят им е в процес на уточняване. Четири ракети над региона бяха свалени от силите за противовъздушна отбрана", заяви той.

"Ракетни атаки в центъра на града. Има ранени и мъртви, сред които и малко дете.

Всеки ден Русия унищожава цивилни граждани, убива украински деца, насочва ракети към цивилни обекти. Там, където няма нищо военно. Какво е това, ако не открит терористичен акт?

Нечовеци. Държава, в която има убийства. Терористична страна", написа украинският президент Володимир Зеленски в канала си в Telegram.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

17

fiki

19.07 2022 в 21:04

и дори да си сляп и да не забелязваш пейнта, къде въобще си виждал някога сграда с толкова подробно и дълго име, и то върху фасадата.. тотал-щета в гладката си кратуна

1767

16

fiki

19.07 2022 в 21:01

отвори мапса бумъре, виждат се плакати на постановки, дори сградата няма нищо общо, не те знам кой и как те промива, но си тежък случай

1767

13

fiki

15.07 2022 в 10:49

+ можеше да направиш елементарна проверка в google maps.. нямам думи колко сте безпомощни, нищо чудно че Кремъл така ви промива с всякакви простотии

1767

12

fiki

15.07 2022 в 10:41

@belovejdov ти вярно ли сподели едитната снимка с добавен текст на пейнт, боже мили, ама вие сте абсолютни дебили

1000

10

Апаратчик

14.07 2022 в 23:45

Театър/концертна зала, която се казва "Дом на офицерите", медицинска клиника, апартаменти... и най-важното - много загинали мирни хора, включително три деца. Толкова за идиотите, които повтарят измислиците на руснаците за офицерски щабове, складове с амуниции в центъра на Виница.

210

8

Merc

14.07 2022 в 20:33

Когато войната свърши , по примера на Израел украинците ще издирват десетилетия наред виновните за тези безумни предтъпления и ще ги намерят.
Един по един.
А и преди да приключат с тях ще ги карат да страдат.
Много да страдат.....