Полският президент наложи вето на спорните закони за съдебната реформа

OFFNews 24 юли 2017 в 14:13 2441 1

Полският президент Анджей Дуда наложи вето на два от законите в спорната съдебна реформа, която породи вълна от протести в страната. 

Става въпрос за законите за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата - полският Висш съдебен съвет, които бяха приети от парламента миналата седмица. Според протестиращите двата закона намаляват независимостта на съдебната система.

Управляващата полска партия "Право и справедливост" обаче смята, че те ще подобрят работата на съдебната система и са необходими на борбата с корупцията.

Дуда обяви, че двата закона трябва да бъдат променени, защото не засилват чувството за справедливост в обществото. Той изрази съжаление, че законът за Върховния съд не му е бил представен, преди да бъде внесен за обсъждане в парламента. 

Президентът подчерта, че разработва свой собствен законопроект за съдебна реформа.

По-късно днес Дуда ще се срещне с председателя на Върховния съд. През изминалите дни той се е срещнал с редица юристи, за да разговарят за съдебната реформа. 

Хиляди поляци протестираха в последните дни срещу реформите, които според тях подчиняват съдебната система на политическата власт. 

След изявлението на Анджей Дуда курсът на полската злота се покачи спрямо еврото, тъй като инвеститори казаха, че решението на президента намалява рисковете от политическа криза в Полша, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Заради спорните закони Европейската комисия заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!