Полша проявила интерес към охраната на небето ни

Юлиан Христов Последна промяна на 01 юли 2015 в 11:26 3931 8

Снимка БГНЕС

Полша проявила интерес да охранява въздушното ни пространство. Това каза пред журналисти военният министър Николай Ненчев.

Конкретна договорка не е постигната.

Правителството е дало мандат на военния министър да води преговори за купуването на нови изтребители. За момента се водят преговори Холандия, Белгия и Гърция за купуване на изтребители втора ръка.

"До колкото разбирам има няколко възможни варианта, включително с Белгия, Холандия, евентуално и Гърция. Всички възможности са отворени. След като проведем тези консултации, ще информирам Министерски съвет", допълни той.

На въпрос дали става дума за закупуване на самолети втора употреба, Ненчев каза, че няма конкретизация. "Защото те очевидно предлагат F16 и те са в списъка, който е изпратен към мен. Но това не изключва възможността да водим разговори и с производители. Въпросът е отворен", посочи Ненчев. "Не сме притиснати от обстоятелствата към този етап, тъй като решихме, под една или друга форма въпроса с ремонта на МиГ 29, така че имаме възможност във времето да обмислим много добре нашите действия и да преценим кога и с кого да разговаряме по тази тема", каза още министърът.

Във връзка с това как е решен въпросът за ремонта на МиГ-овете, Ненчев обясни: "Почти сме финализирали разговорите с полската страната. Предложението и офертата, която получихме е изключително изгодна за нас във всяко отношение. Предполагам, че в рамките на този месец най-късно следващия ще подпише споразумение. Ще получим два или четири отремонтирани техни двигатели, които ще използваме до тогава докато е необходимо. След което ще възложим отремонтирането вероятно на 10 или 12 двигателя", уточни Ненчев.

Той добави, че все още не може да се коментира за каква сума става дума, но е значително по-ниска от офертата, която е била предложена от руската страна. 

На въпрос за съвместен Air Policinig и за това с кой се водят разговори за такъв, Ненчев уточни: "Разговаряли сме единствено с полската страна до момента. Те самите проявиха интерес, с други държави членки не съм водил разговори".

Във връзка с това дали става дума за това техни екипажи и самолети да изпълняват мисии над България, министърът на отбраната коментира: "Това са съвместни инициативи, регламентирани са с решение в рамките на НАТО. Тоест няма нищо нередно, напротив насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 13:29

Майтап една от първите авиации в света да закъса така, че да се наложи чужди държави да я пазят...

01.07 2015 в 12:37

А за охрана на гръцкото небе някакъв интерес ? Щото откъде пари за гориво на гръцките изтребители ? А за охрана на гръцкото море интерес няма ли ?
Ква е тая работа ? Остров на стабилността като България, с 1 млрд. излишък в бюджета, не може да дигне 2 годни изтребителя ? Ми да наемем за охраната на въздушните ни граници гърците. Така ще ги подпомогнем и финансово в тежките за тях времена.

01.07 2015 в 12:34

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР „ПРИСАДЕНАТА КОСА“ СЕ НАРЕЧЕ ТЪПАН

Който е гледал интервюто с т.нар. военен министър Николай Ненчев по bTV, няма как да не се е потресъл. Ненчев, който свети с неотразима светлина, поради присадената си коса, дори призова прокуратурата да се заемела с всички, включително и с медии, които, моля ви се, сеели манипулации с американските танкове.
Военният министър „Присадената коса“ в желанието си да се изпъчи като мъж, даже нарече себе си „тъпан“, изричайки по повод атаките срещу него: „Тъпан прах не събира“.
Верно си е, откдето и да го погледнеш. Тъпан да си, братче, тъпан и то военен министър!

Ненчев уведоми „невчасното население“, че небето ни било под пълен контрол – „решено е!“, той щял да го опази, пък Бойко Борисов щял да му даде „добро“ на „Присадената коса“ за още един самолет, с който щял да опази небесната ни сигурност. Плюс това сме имали „ескадрила“.
Ненчев не успя да се произнесе за пореден път колко американски танка и по какъв начин е разрешено да бъдат в България. Но с патос изрече, че са се струтили, ти да видиш, твърденията на „същите тези, които твърдяха, че ще разполагаме ядрени ракети край Шабла; същите тези, които твърдяха, че американските танкове идват и до един-два месеца ще нападнем Русия. Те системно дезинформират“.
Той нямало да позволи, моля ви се, ДАНС, като имали сигнал за престъпления, вършени от генерали, да спират повече допуска им до секретна информация. Говорил бил, ой, ай, с ген. Атанасов и закона щял да бъде променен. „Няма да разреша това да става с генералите ни“, изпъчи се „Присадената коса“. Значи „генералите“ може и да крадат като изоглавени, обаче „ненчевци“ нямало да разрешат да ги пипат.
Изобщо да гледаш Ненчев сутрин в ефир си е чист мазохизъм. Ако това ни е военният министър, ега ти Българията. Апропо, Хекимян нищо не го попита за това, как непрекъснато същият тоя военен министър оказваше скандален натиск върху ръководството на „Терем“ – Варна, за да бъде назначен кадъра на ДПС Кадир Кадир като зам-директор. Какъвто ни Пеевския и какъвто ни Борисовия, такъв е военният ни министър.
Присадена коса.

01.07 2015 в 12:26

Ние да не продаваме чушки, бе! Проявила интерес, не ви е срам!

01.07 2015 в 12:09

То интерес имат и Русия пък и Турция. ИДИЛ също се интересуват.

01.07 2015 в 12:08

А защо не Бурккина Фасо бе,недоразумение такова???

01.07 2015 в 11:49

Падение, народе, падение...

01.07 2015 в 11:47


Земеделецът е нападнат от въшки.
Няма ли кой да се заеме с охрана на перуката му?