Полша проявила интерес към охраната на небето ни

Юлиан Христов 01 юли 2015 в 11:26 4690 8

Снимка БГНЕС

Полша проявила интерес да охранява въздушното ни пространство. Това каза пред журналисти военният министър Николай Ненчев.

Конкретна договорка не е постигната.

Правителството е дало мандат на военния министър да води преговори за купуването на нови изтребители. За момента се водят преговори Холандия, Белгия и Гърция за купуване на изтребители втора ръка.

"До колкото разбирам има няколко възможни варианта, включително с Белгия, Холандия, евентуално и Гърция. Всички възможности са отворени. След като проведем тези консултации, ще информирам Министерски съвет", допълни той.

На въпрос дали става дума за закупуване на самолети втора употреба, Ненчев каза, че няма конкретизация. "Защото те очевидно предлагат F16 и те са в списъка, който е изпратен към мен. Но това не изключва възможността да водим разговори и с производители. Въпросът е отворен", посочи Ненчев. "Не сме притиснати от обстоятелствата към този етап, тъй като решихме, под една или друга форма въпроса с ремонта на МиГ 29, така че имаме възможност във времето да обмислим много добре нашите действия и да преценим кога и с кого да разговаряме по тази тема", каза още министърът.

Във връзка с това как е решен въпросът за ремонта на МиГ-овете, Ненчев обясни: "Почти сме финализирали разговорите с полската страната. Предложението и офертата, която получихме е изключително изгодна за нас във всяко отношение. Предполагам, че в рамките на този месец най-късно следващия ще подпише споразумение. Ще получим два или четири отремонтирани техни двигатели, които ще използваме до тогава докато е необходимо. След което ще възложим отремонтирането вероятно на 10 или 12 двигателя", уточни Ненчев.

Той добави, че все още не може да се коментира за каква сума става дума, но е значително по-ниска от офертата, която е била предложена от руската страна. 

На въпрос за съвместен Air Policinig и за това с кой се водят разговори за такъв, Ненчев уточни: "Разговаряли сме единствено с полската страна до момента. Те самите проявиха интерес, с други държави членки не съм водил разговори".

Във връзка с това дали става дума за това техни екипажи и самолети да изпълняват мисии над България, министърът на отбраната коментира: "Това са съвместни инициативи, регламентирани са с решение в рамките на НАТО. Тоест няма нищо нередно, напротив насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови