Полша ще пази небето на Словакия, а тя ще даде МиГ-овете си на Украйна

OFFNews 30 април 2022 в 08:00 4470 2

Снимка Getty Images

Полски F-16, сниман на авиошоу във Варшава.

Словакия и Полша постигнаха споразумение, проправящо пътя за възможно предаване на словашки изтребители МиГ-29 на Украйна

Словакия и Полша постигнаха споразумение, проправящо пътя за възможно предаване на словашки изтребители МиГ-29 на Украйна, обявиха министрите на отбраната на двете държави, цитирани от ДПА и Ройтерс.

Варшава се съгласи да охранява словашкото въздушно пространство със своите американски Ф-16, ако МиГ-овете вече не са на разположение, заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Полският му колега Мариуш Блашчак определи като "напълно естествено" полските военновъздушни сили да включат зоната си на действие и южния си съсед. Словакия е много по-малка от Полша, две страни членки на ЕС и НАТО, които граничат с Украйна и ѝ оказват засилена хуманитарна и военна помощ.

Над уточни, че за подобен ход ще са нужни законодателни мерки, и добави, че страната му работи по въпроса.

Междувременно украинският генерален щаб съобщи, че руските войски временно са спрели нападенията си по суша в Източна Украйна. В сводката си за бойните действия през вчерашния ден оттам посочиха, че по посока на град Изюм не е имало никакви атаки и отбелязаха, че руските сили са ограничили активността си до разузнаване и артилерийски обстрел. През последните дни руските войски съсредоточиха вниманието си върху района на това населено място. Изюм се намира в Харковска област.

Тези твърдения не могат да бъдат проверени.

Според британското разузнаване руското настъпление в Донбас е спъвано от ожесточената украинска съпротива. По оценки на САЩ Русия изостава с графика на основната си офанзива в Източна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

30.04 2022 в 09:05

Дори и луд маниак като Путлер е наясно, че и един сантиметър в територия на НАТО да стъпи, ще бъде изпарен за отрицателно време :)

2550

1

alfakentavur

30.04 2022 в 08:12

Е хубава работа. Сега Словакия ще "загуби въздушния си суверенитет" :(