Полша получи първите танкове К2 и верижните гаубици К9 от Корея за Войско полские

OFFNews 06 декември 2022 в 12:25 3194 2

Танк К2

Снимка Министерство на отбраната на Полша

Първите танкове К2 са част от договор за производството на 189 танка и рамково споразумение за доставката на 1000 от тях.

Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на националната отбрана на страната Мариуш Блашчак посрещнаха лично на пристанището в Гдиня първите доставени корейски танкове K2 и гаубици K9. Варшава е подписала договор за производството на 189 танка и рамково споразумение за доставката на 1000 танка К2. 

"Само героизмът на войник, оборудван с модерни, ефективни оръжия, е в състояние да спре руските имперски амбиции и руската бруталност", заяви Дуда. „Днес това най-модерно въоръжение се превръща в реалност за полската армия“, добави полският президент който благодари на корейските партньори за бързата доставка.

„През пролетта на тази година приехме нов Закон за защита на отечеството. През лятото, през август, подписахме необходимите споразумения и в момента физически тече процесът на модернизация на полската армия чрез покупки и доставки от Южна Корея. Танкове К2 и гаубици К9 за полската армия“, каза още Дуда.

Първите десет танка ще бъдат изпратени по военните части, където ще минат окончателния процес по подготовка за въвеждане в експлоатация във Войско полские. Получени са и първите 24 гаубици.

Сключените до момента договори предвиждат доставка на 189 танка и 212 верижни оръдия-гаубици . Стойността на договора с Hyundai Rotem за танкове K2 възлиза на 3,37 милиарда полски злоти нето (700 млн. евро); Полша трябва да плати и 2,5 милиарда евро за оръдията-гаубици на Hanwha Defense group.

През юли тази година във Варшава бяха подписани рамкови договори за закупуване на южнокорейски танкове и гаубици. Рамковият договор с Hyundai Rotem предвижда закупуването на общо 1000 танка K2 и неговата полонизирана развойна версия K2PL , заедно с превозни средства за техническа поддръжка, превозни средства за инженерна поддръжка и съпътстващи мостове и други елементи, базирани на полски решения, както и обучение и логистичен пакет, доставки на боеприпаси и техническа поддръжка от производителя.

Рамковият договор, сключен с Hanwha Defense, предвижда придобиването на общо 672 самоходни гаубици K9A1 и тяхната полонизирана версия K9PL, заедно с придружаващи превозни средства, пакет за обучение и логистика, доставки на боеприпаси и техническа поддръжка от производителя.

Корейските оръдия-гаубици трябва да бъдат доставени на 18-та механизирана дивизия , чиито части са дислоцирани източно от река Висла. Министерството също така обяви участието на местната индустрия в производството на южнокорейски конструкции във версиите за полската армия. Според Агенцията по въоръженията полската армия в крайна сметка ще разполага с два типа танкове - по-тежкия - американският M1 Abrams - и по-лекия, с по-голяма способност за преодоляване на препятствия, включително вода, и с по-ефективна система за управление на огъня K2 . И двата вида трябва да се допълват оперативно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

06.12 2022 в 12:43

Можем само да завиждаме. И тук ще е така, докато силните на деня са прикрити прокремълски играчи, като ДПС и ГЕРБ, или изявени путинофили и резиденти.