Полша е против ЕС да решава за потреблението на газ

OFFNews 08 август 2022 в 14:32 2282 1

Анна Москва

Снимка Официален профил в Туитър

ЕК не може да ни принуди да правим, каквото и да е, заяви министър Москва

Енергийната сигурност е от изключителната компетентност на отделните страни, никога няма да се съгласим тя да се решава на европейско ниво. Никой не може да ни принуди да съкратим потреблението на газ, заяви министърът на околната среда на Полша Анна Москва в интервю за седмичника "Шечи", цитирано от БТА. 

Анна Москва подчертава, че Полша няма да се съгласи с регламентирани количества газ, ако на територията на ЕС бъде въведена извънредна кризисна ситуация.

"Закупеното от Полша гориво и самата газова инфраструктура са собственост на страната ни и само ние можем да решаваме как да ги използваме, за какви нужди и как да ги предоставяме", отбелязва министърката.

"ЕК не може да ни принуди да правим, каквото и да е. Без свобода няма солидарност и тя свършва там, където започва принудата", ка Анна Москва.

Полската министърка на климата и околната среда заявява, че ЕК не е успяла да прокара задължителното намаляване на газа и ограничаването на потреблението ще зависи от суверенното решение на всяка отделна страна.

Анна Москва коментира, че Полша, предвид запасите в хранилищата и спада на търсенето, се нуждае от със 17 на сто по-малко количество газ, което означава, че този въпрос не я засяга. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови