Полша е блокирала сметките на руското посолство

OFFNews 24 март 2022 в 14:33 2976 1

Снимка БТА/АП - Petr David Josek

Мъж минава покрай плакати, изобразяващи руския президент Владимир Путин и изразяващи солидарност с украинския народ. Варшава, Полша на 24 май 2022 г. Днес се навършва един месец от началото на руската инвазия в Украйна.

Полша е блокирала банковите сметки на руското посолство във Варшава, твърди посланикът Сергей Андреев. Основанието е, че средствата в тях може да бъдат използвани за финансиране на терористична дейност или пране на пари, казва той пред Първи канал на руската държавна телевизия.

Потърсен за потвърждение на информацията за запорирането на сметките, полският премиер Матеуш Моравецки заяви: "Мога да кажа само в общи линии, че се занимаваме със замразяване на средства на Русия".

Вчера полското министерство на външните работи обяви, че гони 45 руски дипломати, заподозрени в работа за руското разузнаване. Страната нарече обвинението "безпочвено".

Отношенията между Русия и централноевропейските страни - някога част от сферата ѝ на влияние - са обтегнати от преди войната с Украйна, но тя значително увеличи опасенията и подозрителността към намеренията на Москва, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови