Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Политически убийства в Дамаск, Клинтън иска военна намеса в Сирия

Лъчезар Вълев 18 юли 2012 в 14:46 5717 1

Сирийският министър на отбраната генерал Дауд Раджа и зетят на Башар Асад са убити, след като терорист се взриви в сирийската столица Дамаск, предаде Франс прес.

Това се случва на фона на продължаващата вече трети ден офанзива на бунтовниците в сирийската столица.

Атентатът е било извършен с кола бомба непосредствено до сградата на сирийската агенцията за национална сигурност. По време на нападението там се е провеждало заседание по въпросите на сигурността с участието на няколко министри и високопоставени служители.

В близост до атакуваната сграда е разположена болница, която в момента се намира под засилена охрана от подразделения на елитната Републиканска гвардия.

Зетят на Асад Асеф Шаукат, който съпруг на сестрата на президента Башар Ал Асад, е починал от раните си при атентата.

Той е ръководител на разузнаването и заместник-министър на отбраната, предаде Ройтерс, цитирайки ливанската телевизия Ал Манар.

Според информацията е ранен и министърът на вътрешните работи Мохамад Ибрахим ал Шаар.

Отговорност за атентата са поели сирийските бунтовници, съобщи Си Ен Ен.

Междувременно американският държавен секретар Хилари Клинтън предупреди, че времето на сирийския режим изтича и че той трябва да започне политически реформи, за да спаси страната от "катастрофално нападение".

"Трябва да ясно на тези, които подкрепят режима на Асад, че техните дни са преброени", заяви пред журналисти Клинтън по време на международната конференция в Токио по проблемите в Афганистан.

Клинтън призна, че мисията на специалния пратеник на ООН и арабската лига Кофи Анан в страната се е оказала трудна за изпълнение.

От своя страна в интервю Анан заяви, че неговият план от шест точки за спиране на насилието в Сирия не е дал до момента резултат и няма гаранции, че ще успее.

"По-скорошният край на насилието и стартирането на политически реформи ще доведе не само до по-малко бъдещи жертви, но и до шанс да се спаси сирийската държава от катастрофално нападение, което ще бъде опасно не само за страната, но и за целия регион", каза още Клинтън.

От началото на протестите срещу режима на сирийския президент Башар Ал-Асад в Сирия са загинали над 17 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!