ООН гласува за Сирия въпреки възраженията на Русия

Елица Мартинова 18 юли 2012 в 10:46 1613 0

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, Снимка: БГНЕС
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, Снимка: БГНЕС

В сряда ООН ще внесе за гласуване проекторезолюция, предвиждаща тежки икономически санкции за Сирия. Вотът ще се осъществи въпреки категоричното неодобрение на Русия и Китай.

Проекторезолюцията на ООН е провокирана от нестихващите сблъсъци в арабската република, които стават все по-кръвопролитни.

От началото на седмицата обстановката в Сирия е сред най-обсъжданите международни теми.

Във вторник пратеникът на ООН Кофи Анан се срещна с руския президент Владимир Путин, за да се опита да промени позицията на страната за сирийския въпрос.

Съществен напредък по темата обаче не бе постигнат.

В типичния си стил Путин заяви, че ще направи всичко по силите си, за да спрат кръвопролитията в Сирия. Той обаче подчерта, че страната трябва да бъде отавена сама да се справи с вътрешните си проблеми.

В сряда турският премиер Реджеп Тайип Ердоган също ще направи опит да убеди руския президент в нуждата от по-твърди мерки за сирийския режим.

Вероятността за успех на срещата обаче не е голяма, смятат западните анализатори.

В сряда сутрин генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се срещна в Пекин с президента на Китай Ху Дзинтао. Бан Ки-мун се опита да убеди домакина си, че Китай трябва да подкрепи проекторезолюцията, която Съветът на ООН ще гласува в сряда.

Позицията на Китай обаче остана непроменена и сходна с тази на Русия. Двете страни са на мнение, че съдбата на настоящите политически лидери в Дамаск трябва да бъде решена от сирийския народ.

В поле за сблъсъци вече се е превърнала и столицата Дамаск, където в началото на седмицата президентът Асад разположи танкове.

Престрелки там са се водели и през изминалата нощ, а според Би Би Си бунтовниците настъпват все по-близо до президентския дворец.

Западните анализатори смятат, че страната е на ръба на гражданска война.

„Армията на режима, чиято основна функция преди беше да потушава бунтове, сега е инструктирана да водят битки“, предупреди директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Рахман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови