Полиция нахлу в турски вестник, публикувал карикатури на "Шарли Ебдо"

OFFNews 15 януари 2015 в 08:27 14996 6

Турският вестник "Джумхюриет" предизвика вълна от недоволство в Турция, след като публикува четири страници от последния брой на френското издание "Шарли Ебдо".

Притеснени от това, че опозиционният вестник ще публикува на страниците си карикатурата на Мохамед от първата страница "Шарли Ебдо", полиция нахлу в печатниците на "Джумхюриет" в Анкара и Истанбул.

След като уверила, че вестникът няма да публикува карикатурата на Пророка, полицията оставила тиражът на "Джумхюриет" да бъде разпространен.

Пред Си Ен Ен Тюрк главният редактор на "Джумхюриет" Утку Чакирьозер сподели, че "свободата на словото трябва да бъде защитавана от цялото общество".

"Миналата седмица Ахмет Давутоглу дори отиде да марширува в Париж за свободата на словото. Това не трябва да продължава така", каза редакторът.

Ден преди вестникът да влезе за печат и в деня на публикуването на карикатурите от "Шарли Ебдо", в редакцията на турското издание са получени стотици смъртни заплахи за екипа журналисти.

Пред редакциите на изданията в Анкара и Истанбул вчера имаше десетки протестиращи, които символично изгориха брой на "Джумхюриет".

Полицията обаче беше взела необходимите мерки и охраняваше офисите на вестника в Истанбул и Анкара. Арестувани са най-малко 6 души по време на протестите срещу редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови