Полиция нахлу в турски вестник, публикувал карикатури на "Шарли Ебдо"

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2015 в 08:27 14225 6

Турският вестник "Джумхюриет" предизвика вълна от недоволство в Турция, след като публикува четири страници от последния брой на френското издание "Шарли Ебдо".

Притеснени от това, че опозиционният вестник ще публикува на страниците си карикатурата на Мохамед от първата страница "Шарли Ебдо", полиция нахлу в печатниците на "Джумхюриет" в Анкара и Истанбул.

След като уверила, че вестникът няма да публикува карикатурата на Пророка, полицията оставила тиражът на "Джумхюриет" да бъде разпространен.

Пред Си Ен Ен Тюрк главният редактор на "Джумхюриет" Утку Чакирьозер сподели, че "свободата на словото трябва да бъде защитавана от цялото общество".

"Миналата седмица Ахмет Давутоглу дори отиде да марширува в Париж за свободата на словото. Това не трябва да продължава така", каза редакторът.

Ден преди вестникът да влезе за печат и в деня на публикуването на карикатурите от "Шарли Ебдо", в редакцията на турското издание са получени стотици смъртни заплахи за екипа журналисти.

Пред редакциите на изданията в Анкара и Истанбул вчера имаше десетки протестиращи, които символично изгориха брой на "Джумхюриет".

Полицията обаче беше взела необходимите мерки и охраняваше офисите на вестника в Истанбул и Анкара. Арестувани са най-малко 6 души по време на протестите срещу редакцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2015 в 17:49

http://www.circumcisioncomplex.com/the-tyranny-of-faiths/

15.01 2015 в 12:46

Новината е криво поднесена. Турските органи за сигурност, не обикновените полица действително са правили проверки при подготовка на броя за печат, за да се уверят, че няма да бъдат публикувани "карикатури" на френското ултра-ляво стенвестниче.
А турската полиция отделно от това е опазвала гражданския ред около редакцията на "Джумхурийет", къде са се били събрали повече от 350 човека протестиращи. С други думи полицията е охранявали редакцията от саморазправа и линч.

И не трябва да забравяме - правова е тази държава, в която се спазват законите.

15.01 2015 в 12:19

Турция си е държава. С простотиите се занимават Органите (хубави, лоши - държавни), а не откачалки с бомби.

15.01 2015 в 10:29

Хаха :)
Турците са си доста в час, щото да видим какво се случва в България!
Дори и бг евреина шеф на Шалом ни обясни, че 'свободата на словото си имала граници'.
Та последователите на двете секти ислям и юдаизъм искат да внушат на цял свят, че са богоизбрани'свещени крави' срещу които шега не бива :)
Та, така!
-----
Започнат ли да се горят вестници, да се забраняват карикатури и да се стреля срещу художници - не е добре.
Това го знаем от Средновековието, през Инквизицията, та до фашизма и социализма, когато се забраняваха книги и вестници.

15.01 2015 в 09:49

Тези диваци няма да видят ЕС и слава богу.

15.01 2015 в 09:13

Чете се "Джумхурийет"