Полицейска акция и масови арести в съдилища в Истанбул

OFFNews 15 август 2016 в 11:15 3831 3

Полицейска акция и масови арести в съдилища в Истанбул

Турската полиция е предприела операция в сградата на Съдебната палата в Истанбул в рамките на разследването срещу т. нар. Фетхуллахска терористична организация (ФЕТО), която властите обвиняват за организирането на опита за преврат на 15 юли, съобщава в."Миллиет". Полицията извършва обиски в стаите на служителите. Вестникът посочва, цитиран от БТА, че има издадени заповеди за арест на 173 съдебни служители. Полицията е блокирала входовете на сградата.

Агенция Доган допълва, че се извършват обиски и в още две съдилища в европейската част на града.

Над 35 000 души бяха задържани, а 17 000 от тях - поставени официално под арест след опита за преврат на 15 юли. Над 76 000 държавни служители, съдии и членове на силите за сигурност бяха отстранени, а близо 5000 - уволнени, съобщи в събота премиерът Бинали Йълдъръм.

Междувременно Турският съвет за радио и телевизия наложи забрана за медийно отразяване на показанията на лицата, разследвани в рамките на разследването ФЕТО за предотвратения опит за преврат на 15 юли, както и за публикуване на показанията на тайните свидетели. Забранено е публикуването на информации и репортажи във връзка с хода на разследването. Решението е било издадено от съда в град Измир и влиза в сила от днес, съобщава БНР. Целта е да се предотврати изтичането на поверителна информация чрез медиите, уточнява Съветът за радио и телевизия.

В същото време 43-ма стана броят на журналистите, които са арестувани в рамките на разследването. По данни на базираната в Истанбул Платформа за независима журналистика, арестите на журналисти се очаква да надхвърлят 100 души.

Междувременно управляващата консервативно-ислямистка ПСР навърши 15 години. Рожденият ден беше отбелязан снощи с голям митинг пред централата на партията в Анкара.

Президентът Ердоган заяви в словото си: Тези, които убиха 240 от нашите хора, ще си платят пред нашия народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

15.08 2016 в 16:38

Може да го напомниш това и на Лорета Линч и Хилъри , чесъна трябва да разбере разликата между тоталитаризъм и демократичен капитализъм , а тя е , че обществото в "демократичните" държави си мисли ,че реално то избира управляващите си и политиката им , докато реално ги избират спонсорите им , тези дето им плащат кампаниите , тези дето им предоставят ефирно време по всички медии .

13207

2

Shoshon

15.08 2016 в 12:52

Империята на ЗЛОТО се събуди.