Появиха се подробности за действията на служителите на ООН, обвинени в съучастие с Хамас

Кристина Минчева 29 януари 2024 в 14:22 3823 1

Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Снимка GettyImages

Станаха известни някои подробности за действията на служителите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), които според Израел са подпомагали в атаката на "Хамас" на 7 октомври. Един е отвлякъл жена, друг е раздавал боеприпаси, а трети е участвал в клането в кибуц, където загинаха 97 души. Обвиненията се съдържат в досие, предоставено на правителството на Съединените щати, което описва обвиненията на Израел срещу служители на UNRWA, съобщи в. "Ню Йорк таймс"

UNRWA обяви в петък (26.01.), че е започнала разследване срещу няколко свои служители по подозрение, че са замесени в атаките на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври. Последваха и уволнения, оповестени от Филип Лазарини, който оглавява службата на ООН. Той гарантира, че всеки служител на UNRWA, който е участвал в терористични актове, "ще бъде подведен под отговорност, включително чрез наказателно преследване".

Най-подробните обвинения в досието засягат училищен съветник от Хан Юнис, в южната част на Газа, който е обвинен, че е работил със сина си за отвличането на жена от Израел. Социален работник от Нусейрат, в централната част на Газа, е обвинен, че е помогнал да се пренесе тялото на мъртъв израелски войник в Газа, както и че е разпределил боеприпаси и е координирал превозни средства в деня на атаката.

След обвиненията на Израел основният донор на UNRWA - Съединените щати, и много други държави, сред които Япония, спряха финансирането на организацията, в която работят около 13 000 души в Газа. 

Двама американски служители потвърдиха, че са били информирани за съдържанието на досието през последните дни, но не са успели да проверят подробностите. Въпреки че Съединените щати все още не са потвърдили самите израелски твърдения, американски служители казват, че са ги намерили за достатъчно достоверни, за да оправдаят спирането на помощите за UNRWA.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че девет от 12-те членове на персонала на UNRWA са били уволнени. Друг е обявен за мъртъв, а самоличността на други двама все още се изяснява.

Това е второто разследване на служителите на Агенцията на ООН за "съучастие" с "Хамас". В началото на януари учители на Агенция за подпомагане на палестински бежанци на ООН (UNRWA) в Газа бяха обвинени във възхвалявала на кланетата на ''Хамас'' от 7 октомври във вътрешен канал в Телеграм, като потребителите на канала са 3000 души. Те са наричали терористите "герои", споделяли са изображения на мъртви или заловени израелци и са призовали за екзекутиране на заложници.

Какви обаче са останалите обвинения?

Подробностите остават оскъдни. Израелски служител казва, че Израел е предал информация за 12 служители, за които се твърди, че са участвали в атаките на 7 октомври 2023 г., както на UNRWA, така и на САЩ.

Ръководителят на дирекцията за военно разузнаване на Израел, генерал-майор Аарон Халива, се е срещнал с висши американски служители в петък и им е дал "конкретни имена и с кои организации са свързани- "Хамас" или PIJ (палестински ислямски джихад), или други и какво точно са направили на 7 октомври". По думите му те разполагат със солидна разузнавателна информация от различни източници.

Израелски служител, запознат с начина на събиране на разузнавателната информация, споделя, че тя е взета от компютри и документи на "Хамас", конфискувани по време на операции в Газа, и от разпити на задържани и предполагаеми терористи.

Израелски служители твърдят още, че някои от нападателите, които са били убити или задържани на 7 октомври, са имали документи за самоличност на UNRWA.

В допълнение към предполагаемото участие на служителите от 7 октомври, Израелските отбранителни сили заявиха в събота, че съоръженията на UNRWA са използвани за "терористични цели".

От Агенцията на ООН коментират за Си Ен Ен, че нямат повече информация за въпросните съоръжения на този етап и органът за вътрешен надзор на ООН ще разгледа всички тези твърдения като част от разследването.

"Хамас" разкритикува решението за прекратяване на договорите на служителите и обвини Израел, че се опитва да подкопае работата на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци и други организации, предоставящи хуманитарна помощ в Газа.

Какво е Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA)?

UNRWA е създадена от ООН след Арабско-израелската война от 1948 г. за предоставяне на хуманитарна помощ за разселени палестинци.

Организацията характеризира палестинските бежанци като "лица, чието обичайно място на пребиваване е било Палестина през периода от 1 юни 1946 г. до 15 май 1948 г. и които са загубили както дом, така и средства за препитание в резултат на войната от 1948 г.“. Тези, които отговарят на това определение, сега наброяват 5,9 милиона, които са предимно потомци на първоначални бежанци. 

Агенцията е предоставила помощ на четири поколения палестински бежанци, обхващаща образование, здравеопазване, инфраструктура на лагери, социални услуги и спешна помощ, включително по време на конфликт.

Най-малко 152 служители на UNRWA са били убити в Газа от началото на войната между Израел и "Хамас", според агенцията.

ООН осигури хуманитарна помощ и даде подслон на хората, бягащи от въздушните удари и сухопътната офанзива на Израел след атаката от 7 октомври, при която по данни на Тел Авив бяха убити 1200 души, а 253 бяха взети за заложници.

UNRWA отдавна е обект на критика от Израел. Страната обвини агенцията на ООН в антиизраелско подстрекателство, а през 2017 г. израелският премиер Бенямин Нетаняху се опита да разпусне организацията на ООН, заявявайки, че тя трябва да бъде слята с основната агенция на ООН за бежанците.

UNRWA многократно отрече обвиненията, че нейната помощ се отклонява към "Хамас" или че учи на омраза в своите училища. Агенцията осъди атаката на "Хамас" на 7 октомври като "отвратителна".

Какви са отношенията на Израел с ООН?

Отношенията на Израел с ООН се влошиха през последните месеци.

Високопоставени служители на ООН са силно критични към военното поведение на Израел в Газа, което е убило повече от 26 000 палестинци, според управляваните от терористичната групировка здравни власти на територията. Междувременно израелските дипломати бяха разгневени от призивите на ООН за прекратяване на огъня.

В края на миналата година генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се позова на рядко използван дипломатически инструмент, за да изнесе конфликта пред Съвета за сигурност на ООН. В писмо до 15-членния съвет Гутериш призова Съвета да "натисне за предотвратяване на хуманитарна катастрофа" и да се обедини в призива за пълно прекратяване на огъня.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан, който твърди, че прекратяването на огъня "циментира контрола на "Хамас" върху Газа", критикува Гутериш за този ход, отбелязвайки, че последните войни в Украйна, Йемен и Сирия не са предизвикали същия отговор.

Израелските обвинения срещу UNRWA в петък дойдоха в същия ден, в който Международният съд нареди на Израел да действа незабавно, за да предотврати геноцида в Газа.

Как реагира светът?

Няколко западни държави обявиха спиране на финансирането на Агенцията след обвиненията. В петък Държавният департамент на САЩ заяви, че е "временно е спрял допълнителното финансиране".

Австралия, Канада, Обединеното кралство, Италия, Германия, Швейцария, Финландия, Холандия и Япония последваха САЩ. Но други страни, включително Ирландия и Норвегия, заявиха, че ще продължат да финансират UNRWA.

Правителството на Норвегия в събота заяви, че "ситуацията в Газа е катастрофална и UNRWA е най-важната хуманитарна организация там… Международната подкрепа за Палестина е необходима сега повече от всякога."

В изявление в неделя президентът на палестинската автономия Махмуд Абас призова страните, спиращи финансирането на UNRWA, да преосмислят действията си.

Израелският външен министър Израел Кац каза в петък, че Израел ще се опита да спре дейността на UNRWA в следвоенната Газа.

Ръководителят на UNRWA Лазарини описа спирането на финансирането като "шокиращо" и призова страните донори да не го правят.

САЩ бяха прекратили изцяло подкрепата за UNRWA, когато Доналд Тръмп беше президент. Финансирането беше подновено при Джо Байдън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

1

Valioka

29.01 2024 в 15:15

Това е, батка... В офисите на ООН по света, има по една голяма кутия с дупка, на която пише - "За децата на Газа..." И милозливи госпожи, водещи дечица за ръка, се спират и пускат банкноти, отронвайки по някоя сълза. А някои от нещастниците в ООН, видиш ли ти, абсолютно съзнателно купуват оръжия и ги предоставят на Хамас. За да избиват еврейски деца, жени и старци. А Гутериш и Борел реват и искат бабината си. Но Мосад не спи, така като са заспали Европейските и Щатски дебелодупи чиновници от ООН, които уж събират помощи за Газа...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика