Quantcast

Похитителят от Сидни - ирански бежанец, обвинен в убийството на съпругата си

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2014 в 08:46 3536 5

Ман Харон Монис

Властите в Австралия официално потвърдиха самоличността на мъжа, който взе за заложници 17 души в кафене в Сидни. 

Нападателят е идентифициран като Ман Харон Монис на 49 години. Той е от Иран, а през 1996 година е получил статут на бежанец. Живеел от много години в предградие на Сидни. Разследван е от полицията заради различни престъпления. Броени дни преди атаката в кафенето е пуснат под гаранция след обвинение в убийството на бившата си съпруга. 

Той бил психически нестабилен и радикално настроен. Не са потвърдени негови връзки с "Ислямска държава".  

Монис описва себе си като "ислямски проповедник и борец за мир".

Той беше прострелян по време на полицейския щурм срещу кафенето, след което бил откаран в болница, където е издъхнал от раните си.

След като самоличността на Монис беше установена, Иран осъди действията на похитителя и посочи, че нападението е нехуманен акт, който предизвиква страх и паника у хората и допринася за грешното тълкуване на исляма.

Загиналите клиенти на заведението са 34-годишен мъж и жена на 38 години. Все още не е ясно дали те са загинали при стрелба от полицията или са били убити от похитителя си. На мястото на инцидента стотици австралийци поставиха цветя в памет на загиналите.

Междувременно фалшива тревога наложи евакуацията на австралийското министерство на външните работи в столицата Канбера. Причина за безпокойството стана подозрителен пакет в столовата на сградата. След проверка на сапьорски екип се оказа, че няма взривно устройство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2014 в 15:59

@ Miro
Вярно е, че религиите са удобен лост за манипулации.

Книгата, която споменавате, селективно цитира миролюбивите текстове от Корана, но те са отменени (те са по старите сури, които са отменени от по-новите). Книгата, която сте чел, е написана от мюсюлманин за наивните неверници като нас. За съжаление, повечето нормални хора по света четат такива книги, а не директно Корана и Хадит. Свещените книги на исляма са толкова зловещи, че понякога не мога да повярвам, че в тях пише това, което пише. Те са насилие срещу здравия разум.

Ислямският тероризъм черпи вдъхновение директно от Корана и Хадит. Прочетете поне Корана и ще Ви настръхне косата.

16.12 2014 в 15:48

Верно бе, къде са сега Дайнов, Инджев и БХК, да обяснят по шорошомолски на австралийците как да прилагат още по-добре западняческата еврогейско-педероатлантическа демокрастия, либерастия и МУЛТИКУЛТУРАСТИЯ?!

16.12 2014 в 15:40

pineapple - my dear, и как виждаш човечеството да се откаже от такава практична форма на манипулация ? :) Да ти кажа само че четох една книга за исляма, и в една от сурите пише 'забранява се насилственото налагане на религията над християни и юдеи'. Нищо от споменатото не се казва както си го споменал - то е плод на пошли интерпретации. Поради същите интерпретации има нужда да се възползваме от влиянието на нашата си религия, за противодействие :)

16.12 2014 в 15:30

@ Genve
Имате известни основания. Щеше да е хубаво човечеството да се освободи от религиите. Обаче не може да приравнявате исляма с другите религии. Ислямът е единствената религия, която:
1) избива вероотстъпниците (тези, които напускат исляма) 2) мрази жените, изтезава ги и ги третира като животни, роби и имущество 3) избива друговерците 4) нарежда на вярващия да пороби целия свят 5) осигурява рай на убийците 6) узаконява и насърчава педофилията 7) дава право на управляващите да не спазват канона на религията 8) кара вярващия да лъже друговерците.

С две думи, всичко, което в другите религии е грях, в исляма е добродетел, стига да е насочено срещу друговерците, "вражеските" ислямски секти, жените и "различните". Ислямът е тоталитарна идеология, подобна и много по-зловредна от нацизма и сталинизма.

16.12 2014 в 09:31

Според мен всички "дълбоко религиозни" хора трябва да бъдат считани за психично нестабилни.