Погребаха Глигоров без държавни почести

OFFNews 03 януари 2012 в 17:00 1546 0

Погребаха Глигоров без високи държавни почести и църковни церемонии Снимка:БГНЕС
Погребаха Глигоров без високи държавни почести и църковни церемонии Снимка:БГНЕС

Завърши церемонията по погребението на бившия президент на Македония Киро Глигоров. Тя бе извършена в тесен семеен кръг без високи държавни почести и църковни церемонии, съобщи македонската телевизия "Канал 5".

С Глигоров се простиха премиерът на Македония Георге Иванов, началника на Генералния щаб на армията Горанчо Котески, чужди дипломати, политици, учени и представители на различни организации. Съобразно  последното желание на първия президент погребалната церемония бе изпълнена без държавни почести и религиозни ритуали. До централните гробища "Бутел" в Скопие  в "Алеята на великаните", където бе погребан експрезидента, го изпратиха неговото семейство, роднини, приятели, колеги, представители на Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Преди погребението в сградата на  Македонския парламент и в централата на СДСМ бяха извършени  поклонения. Още вчера беше обявено, че днес е ден на национален траур в страната. Книга за съболезнования, намираща се във вилата "Водно" в едноименния квартал в южната част на Скопие, бе отворена за всички граждани, които искат да изразят последната си почит към експрезидента. Книги за съболезнования бяха отворени и в държавните учреждения в Скопие и Тетово. По повод смъртта на Глигоров, съболезнователни телеграми изпратиха редица държавни глави, както и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. От българска страна съболезнователно писмо изпрати президнтът Георги Първанов. В него той изтъкна важния принос на Глигоров за развитието на българо-македонските отношения. Междувременно македонският вестник “Дневник" обяви, че в наскоро открития Музей на македонската борба ще бъде поставена восъчна фигура на Киро Глигоров. Източници на македонското правителството съобщиха, че ще бъде направен и паметник на президиума на АСНОМ (Антифашистко събрание на народното освобождение на Македония), където ще бъде вграден и образът на Киро Глигоров. Паметникът е част от грандиозния, но противоречив проект "Скопие 2014" на стойност над 80 млн. евро, предвиждащ построяване на паметници на исторически личности, фонтани, скулптори и нови административни сгради в центъра на македонската столица.

94-годишният Киро Глигоров почина снощи в дома си в Скопие. Той е роден на 3 май 1917 г. в град Щип, който по онова време е част от България. След разпада на Югославия е първият президент на Република Македония. Има два мандата от 1991 до 1999 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови