Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Подводница с надписи на кирилица открита в шведски води

OFFNews 28 юли 2015 в 12:35 11623 18

Снимка Ocean X

Шведските военни проверяват сигнал за открити останки от подводница с надписи на кирилица до източните брегове на страната, пише Би Би Си.

Водолази от екипите на Ocean X и Ixplorer твърдят, че са намерили руска миниподводница. До това заключение са ги довели надписи на кирилица на корпуса ѝ. Военните изследват получените видео материали. 

Миналия октомври шведската армия проведе едноседмична акция по издирване на предполагаема руска подводница в Стокхолмския архипелаг. Операцията, която продължи една седмица и включваше самолети и кораби, завърши неуспешно. 

Министерството на отбраната на Русия отрече да има плавателни съдове в района.

Руската анексация на Крим и подкрепата към сепаратистите в Източна Украйна предизвикаха съмнения относно намеренията на федерацията към прибалтийските ѝ съседски страни. 

Засега шведските военни не потвърждават дали намерените останки наистина са на подводница. Според техен говорител ще е по-добре да бъдат представени факти, отколкото да се спекулира.

От Ocean X твърдят, че намерената машина е руска миниподводница, дълга 20 и широка 3.5 м. Допълват, че не е ясно колко е стара подводницата и откога лежи на океанското дъно. Според член на екипа тя е "съвсем непокътната", като има опасения, че екипажът ѝ не е могъл да избяга при потъването.

Според експерт, цитиран от шведските медии, е възможно находката да е потъната през 1916 г. руска подводница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!