Подпалиха дома на премиера на Шри Ланка, президентът е в неизвестност от петък

Последна промяна на 09 юли 2022 в 21:37 1115 0

Президентският дворец в Коломбо

Снимка CGTN

По-рано в събота протестиращите се опитаха да превземат резиденцията на президента.

Демонстранти са нахлули в частния дом на министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе и са го подпалили, съобщи Би Би Си. Преди това разгневените протестиращи в Коломбо се опитаха да овладеят резиденцията на президента Готабая Раджапакса.

Хиляди протестиращи в търговската столица на Шри Ланка Коломбо днес пробиха полицейския кордон и щурмуваха официалната резиденция на президента по време на едно от най-големите тази година антиправителствени шествия в засегнатата от кризата, съобщи по-рано днес БТА с позоваване на Ройтерс.

Някои от протестиращите, които държаха ланкийски знамена и каски, нахлуха в резиденцията на президента, съобщиха от местната телевизия НюзФърст. Два източника от министерството на отбраната заявиха, че президентът Готабая Раджапакса от петък не е в сгради на властта заради планирания митинг през уикенда.

Предавани на живо кадри във Фейсбук от вътрешността на президентската резиденция показват стотици протестиращи, някои от които окичени със знамена, насъбрали се в стаите и коридорите, крещейки лозунги срещу Раджапакса.

Стотици хора се разхождаха и на площадката пред бялата сграда от колониалната епоха. Не се забелязват служители по сигурността.

Най-малко 21 души, включително двама полицаи, бяха ранени и откарани в болници по време на продължаващите протести, съобщават източници от здравните заведения пред Ройтерс.

Островът с население от 22 млн. души се бори с тежък недостиг на чуждестранна валута, който ограничава вноса на основни горива, храни и лекарства, което доведе до най-тежката икономическа криза от обявяването на независимостта през 1948 г.

Мнозина обвиняват за упадъка на страната президента Готабая Раджапакса. От март насам протестите, които са предимно мирни, изискват оставката му.

Хиляди хора се втурнаха в правителствената сграда в Коломбо и издигнаха лозунги срещу президента, като преди това преодоляха загражденията на полицията, за да стигнат до резиденцията на Раджапакса, съобщи пред Ройтерс очевидец.

Полицията е стреляла във въздуха, но не е успяла да спре разгневената тълпа да обгради президентската резиденция.

Ройтерс не можа да потвърди веднага къде се намира президентът.

Въпреки сериозния недостиг на гориво, който спря транспортните услуги, демонстрантите се събраха в автобуси, влакове и камиони от различни части на страната, за да стигнат до Коломбо, където да протестират срещу това, че правителството не ги е защитило от икономическата разруха.

Недоволството се задълбочи през последните седмици, когато закъсалата за пари страна спря да получава доставки на гориво, което принуди училищата да затворят врати и да се въведат норми на бензина и дизеловото гориво за основни услуги.

Инфлацията в страната достигна през юни 54,6 %.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови