Поддръжник на Путин обеща да помогне на украинските бежанци

Матео Салвини коренно промени антиимигрантските си възгледи

OFFNews 08 март 2022 в 19:57 4198 1

Десният италиански политик Матео Салвини, който бе изтъкнат поддръжник на Владимир Путин, обещава да помага на бежанците, напуснали Украйна заради руското нашествие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В свое изявление Салвини съобщава, че се е срещал с представители на италианския бизнес и на Ватикана, за да обсъди темата за бежанците и за пристигането на някои от тях в Италия.

"Искаме да помогнем за координирането на помощта, да организираме пътуването и настаняването в Италия на тези семейства при особено внимание върху сираците и инвалидите", заявява той.

По данни на ООН вече над 1,7 милиона украинци са избягали в Източна Европа. Над един милион от тях са в Полша, където Салвини е на посещение в момента.

Думите на лидера на дясната партия "Лига" Матео Салвини са знак за коренна промяна в неговите твърди антиимигрантски позиции. Докато беше вътрешен министър на Италия през 2018-2019 г., той нееднократно оказваше да разреши на кораби с мигранти да акостират в италиански пристанища. На Салвини предстои съдебен процес по обвинения в отвличане на мигранти.

Миналата седмица Салвини заяви публично за събития в Украйна, че там има "ясен нападател и нападнат", но не назова изрично Путин, припомни Ройтерс. Агенцията цитира експерта по политически комуникации от Римския университет Масимилиано Панарари, според когото Салвини трябва да изчисти "първородния си грях, пропутинизма, а също и международния си авторитет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Даже и поддръжниците на Лилипутин се отказаха от него. Щатите голям номер му врътнаха на джудженцето.