Почти всички сгради в Азовстал са разрушени, показват нови сателитни снимки

OFFNews 30 април 2022 в 18:36 3117 0

Снимка Maxar Technologies

Почти всички сгради в мащабния стоманодобивен комплекс "Азовстал", последната украинска крепост в Мариупол, са разрушени, показват нови сателитни снимки от компанията Maxar Technologies.

В покривите има големи дупки - отличителен знак за военен удар. Някои покриви са напълно срутени, а други сгради са превърнати в отломки, съобщава Си Ен Ен.

Много от жилищните и институционалните сгради, разположени непосредствено на изток от заводския комплекс, също са напълно разрушени.

Украинските сили и стотици цивилни жители са намерили убежище в дълбоките мазета на стоманодобивния завод. От сателитните снимки, направени в петък, не става ясно дали някой от военните удари е унищожил някое от съоръженията в мазетата.

Святослав Паламар, командир на полк "Азов" в завода, заяви пред Си Ен Ен в петък, че заводът е бил интензивно обстрелван от артилерия, кораби и въздушни удари.

"Има мазета и бункери, до които не можем да достигнем, защото са под отломките, каза Паламар. - Не знаем дали хората там са живи или не. Има деца на възраст от четири месеца до 16 години. Но има хора, хванати в капан на места, до които не може да се стигне."



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови