Почина създателят на емблематичната минифигура на детските конструктори LEGO

OFFNews 23 февруари 2020 в 13:20 5818 0

Създателят на емблематичната минифигура на "Лего" със сменяеми крака и торсове почина на 78 г.

Йенс Нигаард Кнудсен е издъхнал от амиотрофична латерална склероза (ALS), в хоспис, съобщи неговият бивш колега Милан Педерсен, цитиран от АФП и БГНЕС.

"Въображението му бе фантастично. Не буря, а по-скоро ураган от блестящи идеи. Той имаше толкова много от тях", каза Педерсен.

Кнудсен е дизайнер на датския производител на тухличките играчки от 1968 до 2000 г. Той разработва легендарната минифигурка с подвижни ръце и крака през 70-те години на миналия век, преди да бъде представена на света за първи път през 1978 г. Когато фигурата е създадена, е решено освен жълто лице с неутрално щастливо изражение тя няма да има пол или раса, за да бъдат те „определени от детската игра и въображение“.

Дизайнер е на култовата серия от фигурки от Star Wars.

"Той бе човек на идеите. Фигурата бе създадена така, че да има живот в къщите - споделя вдовицата му Мариана Нигаард Кнудсен пред TV2. - По онова време къщите на „Лего" бяха празни, но след това той нарисува този човек."

Кнудсен разработва и някои от класическите теми на „Лего" като „Космос“ и „Пирати“.

Основана през 1932 г. от Оле Кирк Кристиансен, служителите на LEGO наброяват над 17 000 души в края на 2018 г. Емблематичната тухла започва да се произвежда през 40-те години. Пусната е в съвременния си вид през 1958 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови