Тери Пратчет: Алцхаймерът най-накрая ме застигна

ОFFNews 03 юли 2014 в 10:32 55634 6

Тери Пратчет
Тери Пратчет

Световноизвестният британски писател Тери Пратчет за пръв път отмени участието си във фестивал, посветен на поредицата му "Светът на диска", съобщава "Гардиън". 

Причината е прогресиращото му заболяване. Както е известно, още през 2007 г. писателят съобщи, че страда от рядка форма на Алцхаймер.

"От доста време отлагам писането на това съобщение и в добрите дни се надявах, че няма да ми се наложи да го направя, казва сър Тери Пратчет. - Съжалявам за това, но се опитвах да надхитря заболяването си и успях да пиша по-дълго отколкото някой смяташе за възможно. Но то най-накрая ме настигна заедно с други свързани с възрастта болежки."

Писателят се извинява на феновете си, че за пръв път няма да може да присъства на събитието, планирано за август в Манчестър. Той ще се опита да отговори на техни въпроси чрез видео връзка и ще изпрати по мениджъра си емблематичната си островърха черна шапка.

Откакто съобщи за заболяването си преди седем години, Пратчет бе все така продуктивен и публикува няколко нови заглавия.

Писателят и носител рицарско звание за своите заслуги към литературата води активна кампания за борбата с Алцхаймера чрез нови научни изследвания. Той дари £500 000 от личните си средства за кампанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови