Почина първият пилот, преодолял звуковата бариера. Чък Йейгър живя до 97 г.

OFFNews 08 декември 2020 в 08:13 3531 0

Снимка БТА/АП

Почина първият пилот, преодолял звуковата бариера. Генерал Чарлс (Чък) Йейгър живя до 97 години. Бившият офицер от американските военновъздушни сили си отиде в понеделник, 7 декември, малко преди 21 часа. За кончината му съобщи съпругата му Виктория в Туитър.

На 14 октомври 1947 г. с експерименталния Bell XS-1 от височина 12 200 метра над военното летище Мърок в Калифорния се чува експлозия. По радиото идва кратко съобщение от пилота: "Бихте ли направили в журнала отметка, че тоя махмер май нещо се е повредил – показва много високи стойности...". "Повредата" в прибора на борда предизвиква ликуване. От командрия пункт се чува: "Хей, той успя! Кучият син го направи!". Махмерът е показал 1106, или 1127 км/ч.

„Експлозията“ е първото практическо доказателство на теорията, че при достигане на скорост на обтичане на самолетното крило над скоростта на звука компресираният пред челния ръб на крилото въздух се освобождава взривообразно и се откъсва от обтичащия крилото поток.

Пилотът не чува тътнежа, защото се движи по-бързо от звуковата вълна.

Чък Йейгър (Charles „Chuck“ Yeager) е роден на 13 януари 1923 г. в малко градче в Западна Вирджиния. На 18 г., през 1941 г. получава пилотско свидетелство. На 10 март 1943 г. завършва училище за бойни пилоти, произведен е в лейтенант (първенец по пилотаж на випуска) и е изпратен да воюва в 8-а въздушна армия в Англия като пилот на North American P-51 Mustang. При 8-ия си боен полет, на 5 март 1944 г., сваля над Франция германски изтребител Messerschmidt Bf109, но самолетът му е прострелян и той скача с парашут. Пеш успява да се добере през границата до Испания и оттам е върнат в Англия. В такива случаи пилотите са изпращани обратно в Америка, но той иска да се сражава. Стига до върховния командващ съюзните сили генерал Айзенхауер и успява да го убеди. През август продължава бойните полети и сваля още 12,5 противникови изтребителя – сред тях 5 Messerschmidt-109 в един ден – и 4 FW-190 (пак в един ден) (Половинката идва от споделянето с друг американски пилот на свалянето на противников самолет.)

Войната в Европа завършва след 1-месечен отпуск Чък Йейгър е назначен за пилот-изпитател на изтребители, които излизат от капитален ремонт. Това му дава възможност да се запознае основно с дословно всички типове самолети в американските ВВС и да ги пилотира до насита. Така се стига до рекордния полет през „звуковата бариера“.

Йейгър продължава свръхзвуковите полети. Всеки път, когато някой друг бие рекорда му, Чък търси и намира реванш – поставя рекорд след рекорд, стигайки над двойна скорост на звука. Той изпитва реактивните изтребители F-86 Sabre, F-100 Super Sabre и F-104 Starfighter. При полет за световен рекорд на височина се налага да катапултира, загубва 2 пръста на ръката си – и продължава да лети. Носител е на всички възможни американски и няколко чуждестранни ордени, става единствения генерал във въоръжените сили на САЩ, който не само не е учил във военна академия, но няма и висше образование.

Писателят Том Уулф изковава термина „Подходящият материал“ (The Right Stuff), станал заглавие на книгата му за първите 7 американски астронавти, подбрани сред военни летци. По тази книга е направен и филмът под същото заглавие, в който наред с актьора Сам Шепърд, който играе полковник Йейгър, в епизодична роля се появява и самият Чък – като барман в близка до авиобазата кръчма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови