Почина най-възрастният осъден нацист - 102-годишният Йозеф Шютц

OFFNews 27 април 2023 в 09:23 1609 0

Шютц

Снимка Getty images

Йозеф Шютц пред съда.

В Германия почина бившият надзирател в нацистки концентрационен лагер Йозеф Шютц, който бе осъден през 2022 г. Присъдата на 102-годишния тогава Шютц му бе произнесена миналата година, но той не бе зад решетките, тъй като чакаше да бъде разгледано обжалването, съобщи Би Би Си. 

Шютц отрича докрай, че е бил есесовец и лагерен надзирател. Въпреки това през юни м. г. съдът му даде 5 г. затвор, като прие за доказано, че през 1942-1945 г. е служил като пазач в лагера Заксенхаузен край Берлин и е подпомогнал убийството на 3500 души.

Шютц обжалва присъдата пред Федералния съд на Германия.

По време на Втората световна война нацистите изпращат в Заксенхаузен повече от 200 000 души - политически затворници, съветски военнопленници, евреи и роми. Десетки хиляди от тях умират. Някои умират от глад и тежък труд, други са умъртвени при медицински експерименти, трети са убити в газови камери, а четвърти просто са разстреляни.

Името и датата на раждане на Шютц са открити в документи на СС, но той през цялото време твърди, че е работил във ферма по време на войната.

"Не знам защо седя тук, на подсъдимата скамейка. Нямам нищо общо с всичко това", заяви Шютц пред съда.

Съдът обаче стига до заключението, че наистина е служил в концентрационен лагер и съзнателно и доброволно е участвал в масовото изтребление на хора.

Германия активизира издирването на нацистки престъпници след нашумелия случай с Иван (Джон) Демянюк, който бе екстрадиран в Германия от САЩ и през 2011 г. беше осъден на 5 г. затвор като бивш надзирател в концентрационните лагери Собибор и Флосенбург и съучастник в масовите убийства на затворници.

Демянюк, който по време на произнасянето на присъдата е бил на 91 г., също не влиза в затвора, тъй като и той обжалва и умира в старчески дом, преди да бъде взето решение.

Четири години след процеса срещу Демянюк "счетоводителят на Аушвиц" Оскар Грьонинг е осъден на 4 г. затвор. Благодарение на обжалването той също не влиза в затвора до смъртта си през 2018 г.

През декември първата жена, обвинена в съучастие в нацистки престъпления от десетилетия насам, 97-годишната Ирмгард Фюрхнер, която е служила като секретарка на коменданта на концентрационния лагер Щутхоф край Данциг (сега полски Гданск), получи 2 г. затвор условно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!