Почина най-самотният човек на планетата

Мъжът от дупката беше последният представител на племето си в Бразилия

OFFNews 29 август 2022 в 13:41 6509 1

Мъжът от дупката, заснет през 2018 г.

Снимка Funai

Мъжът от дупката, заснет през 2018 г.

Последният останал член на неконтактна група от коренното население в Бразилия е починал, съобщават официални лица, цитирани от Би Би Си.

Мъжът, чието име не е известно, е живял в пълна изолация през последните 26 години. Бил е известен като "Мъжът от дупката", защото е копаел дълбоки дупки, някои от които е използвал за улавяне на животни, а други изглежда са били скривалища.

Тялото му е намерено на 23 август в хамак пред сламената му колиба. Не е имало следи от насилие. Смята се, че е бил около 60-годишен. Няма следи от навлизане в неговата територия и нищо в колибата му не е било нарушено, но полицията все пак ще проведе разследване след смъртта.

Мъжът остава последният представител на група местни жители, след като шестима нейни членове са убити през 1995 г. Групата е живяла в местността Танару в щата Рондония, който граничи с Боливия. Смята се, че по-голямата част от племето е била избита още през 70-те години на миналия век от животновъди, които искали да разширят земите си.

Според конституцията на Бразилия коренното население има право на традиционните си земи и желаещите да ги завземат ги убиват.

От 1996 г. "Мъжът от дупката" е наблюдаван от агенти на бразилската Агенция по въпросите на коренното население (Funai). През 2018 г. от Funai успяват да заснемат мъжа при на случайна среща в джунглата. На кадрите се вижда как той чупи дърво с нещо, което прилича на брадва. Оттогава той не е бил забелязван, но агентите на Funai се натъкват на сламените му колиби и на изкопаните от него дълбоки дупки. Някои от тях имат заострени шипове на дъното и се смята, че са капани за ловни животни, а други вероятно са скривалища, които използвал при приближаването на външни хора.

Доказателствата, открити в колибите и лагерите му, сочат, че е засаждал царевица и маниока и плодове като папая и банани.

В Бразилия има около 240 племена от коренното население. Много от тях са застрашени, тъй като незаконни миньори, дървосекачи и фермери навлизат в техните територии, предупреждава Survival International.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!