Почина дизайнерът Нино Черути

OFFNews 16 януари 2022 в 08:49 2603 0

Снимка Getty Images

На 91-годишна възраст почина прочутият италиански моден дизайнер Нино Черути, предаде БТА.

Черути е починал в болница във Верчели, l областта Пиемонте, в Северна Италия, където е бил за операция на тазобедрена става, съобщи "Кориере дела сера".

Под ръководството на Черути започват кариерата си много известни имена в модата, включително Джорджо Армани. Черути бе официалният дизайнер на отбора на Ферари Формула едно.

Той е роден през 1930 г. в град Биела. Учи философия, но трябва да се откаже от нея на 20 години, след кончината на баща си Силвио, за да наследи семейния бизнес през 1950 г., а именно семейна текстилна фабрика. Така Черути погребва и мечтата си да стане журналист.

Той става известен, след като през 1957 г. представя първата си мъжка модна линия Хитман. През 1967 г. в Париж е открит първият бутик от марката на Черути, наречена Черути 1881. Тя не е случайно наименовата така, защото именно през 1881 г. дядото на Черути открива в Биела шивашко ателие.

Черути бе известен като Папата на мъжката елегантност. Той бе иновативен дизайнер, една от най-емблематичните фигури на луксозното прет-а-порте през 20 век, отбелязва Франс прес.

Черути споделяше, че когато проектира дрехите си, винаги си представя, че облича себе си. Той винаги първи е обличал всяко ново свое творение. "Една дреха съществува от момента, в който човек я облече", казваше той. За дрехите си той казваше, че иска те са са "пропити от живот". Черути бе известен като философът на дрехите.

През 1968 г. насред студентските протести в Италия Черути също предизвика революция, като накара да дефилират по модните подиуми мъже и жени, облечени в едни и същи дрехи. За панталоните той казваше "Те дадоха свободата на жените". По онова време това е доста смело решение, защото жени, носещи панталони, не са били допускани в някои заведения. Черути проектира панталони за редица модни марки, сред които и Коко Шанел.

В средата на 70-те години той създава и първата си колекция за жени. После разширява територията и създава парфюми, часовници, обувки и бижута.

Срещата на Черути с Армани е през 60-те години, когато Черути наема Армани за създател на дрехи за мъже при него. Тандемът беляза дълбоко италианската и световната мода. Той се разделя едно десетилетие по-късно, след решението на Армани да създаде своя собствена модна къща.

Черути е обличал такива знаменитости като Ричард Гиър, Марчело Мастрояни, Робърт Редфорд, Жан-Пол Белмондо.

През 2021 г. Черути продава марката си Черути 1881 на италиански инвеститори. Но четири години след това новите собственици фалират. Тогава марката е отстъпена на американския инвестиционен фонд МатлинПатерсън, а през 2011 г. се озовава в китайски ръце с преотстъпването ѝ на групата Тринити.

Самият Черути през това време се завръща в Биела, за да се посвети на преденето на вълна.

По повод кончината му италианският заместник-министър на икономическото развитие Джилберто Пикето заяви, че той е бил "гигант сред италианските предприемачи". Армани пък заяви, че е много опечален от кончината на Черути и добави "Нино имаше проницателен поглед, той беше наистина любопитен, способен беше на дръзки решени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови