Почина боецът от Втората световна, който не се предаде до 1974 г.

OFFNews 17 януари 2014 в 12:29 40915 8

Хиро Онода
Хиро Онода

Японският боец от Втората световна, който се укриваше във филипинската джунгла цели три десетилетия не вярвайки, че войната е свършила, почина в Токио на 91 години, съобщи "Франс прес".

Хиро Онода се съгласява да напусне бойния си пост едва през 1974 г., след като лично неговият командир от войната го информира, че мирът е дошъл. Преди това всички усилия да бъде убеден в това, вкл. пускане на листовки над джунглата, се провалят.

Онода е боец от eднo oт последните военни формирования, разпръснати из Азия по време на войната. Членовете му са известни с изключителното постоянство, с което служат на своя император. Хиро е изпратен на остров Лубанг през 1944 г. с нареждане никога да не се предава на врага, да не предприема самоубийствени атаки и да държи фронта, докато не пристигнат подкрепления. Мъжът и още трима членове на военното формирование спазват тези заповеди дълго след поражението на Япония.

За тях се разбира едва през 1950 г., когато единият се завръща в Япония. От останалите трима един умира, но другите двама продължават окупацията, нападат местните и понякога влизат в сражения с филипинските сили на реда.

Токио и Манила предприемат издирване на двамата бойци, продължило до 1959 г. Тогава просто ги приемат за мъртви.

През 1972 г. обаче Онода и другарят му попадат в престрелка с филипински военни, в която вторият е ранен смъртоносно. Онода успява да избяга и отново да се укрие.

Инцидентът шокира Япония. Роднини на боеца са заведенуи в Лубанг да го убедят, че войната е свършила. Опитът се проваля, защото - както разказва по-късно самият герой - той сметнал, че става въпрос за постановка, режисирана от издигнато от САЩ марионетно правителство в Токио. 

Издирвачите му нарочно пускат над джунглата вестници с новини от родината му, но Онода ги мисли за дело на пропагандата. Честите полети на американски самолети в дългите години на войната във Виетнам съвсем го убеждават, че битката продължава.

Втората световна война приключва за Хиро Онода едва през 1974 г., когато бившият му командир идва лично да го увери, че мирът е настъпил и да отмени предишните заповеди.

Запитан по-късно от журналисти какво си е мислил през тези 30 години в джунглата, Онода отговаря кратко: "Как да изпълня заповедите."

Ветеранът заварва родината си много променена и трудно се адаптира към новите условия. През 1975 г. емигрира в Бразилия, където си купува ранчо.

През 1984 г. основава младежки лагер, в който тренира деца на техники за оцеляване. Самият той се хранил основно с банани и месо от диви крави през десетилетията във Филипините.

През 1996 г. Онова се връща в Луданг и прави дарение на местните власти, с което е основана стипендия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!