Почина боецът от Втората световна, който не се предаде до 1974 г.

Последна промяна на 17 януари 2014 в 12:29 37940 8

Хиро Онода
Хиро Онода

Японският боец от Втората световна, който се укриваше във филипинската джунгла цели три десетилетия не вярвайки, че войната е свършила, почина в Токио на 91 години, съобщи "Франс прес".

Хиро Онода се съгласява да напусне бойния си пост едва през 1974 г., след като лично неговият командир от войната го информира, че мирът е дошъл. Преди това всички усилия да бъде убеден в това, вкл. пускане на листовки над джунглата, се провалят.

Онода е боец от eднo oт последните военни формирования, разпръснати из Азия по време на войната. Членовете му са известни с изключителното постоянство, с което служат на своя император. Хиро е изпратен на остров Лубанг през 1944 г. с нареждане никога да не се предава на врага, да не предприема самоубийствени атаки и да държи фронта, докато не пристигнат подкрепления. Мъжът и още трима членове на военното формирование спазват тези заповеди дълго след поражението на Япония.

За тях се разбира едва през 1950 г., когато единият се завръща в Япония. От останалите трима един умира, но другите двама продължават окупацията, нападат местните и понякога влизат в сражения с филипинските сили на реда.

Токио и Манила предприемат издирване на двамата бойци, продължило до 1959 г. Тогава просто ги приемат за мъртви.

През 1972 г. обаче Онода и другарят му попадат в престрелка с филипински военни, в която вторият е ранен смъртоносно. Онода успява да избяга и отново да се укрие.

Инцидентът шокира Япония. Роднини на боеца са заведенуи в Лубанг да го убедят, че войната е свършила. Опитът се проваля, защото - както разказва по-късно самият герой - той сметнал, че става въпрос за постановка, режисирана от издигнато от САЩ марионетно правителство в Токио. 

Издирвачите му нарочно пускат над джунглата вестници с новини от родината му, но Онода ги мисли за дело на пропагандата. Честите полети на американски самолети в дългите години на войната във Виетнам съвсем го убеждават, че битката продължава.

Втората световна война приключва за Хиро Онода едва през 1974 г., когато бившият му командир идва лично да го увери, че мирът е настъпил и да отмени предишните заповеди.

Запитан по-късно от журналисти какво си е мислил през тези 30 години в джунглата, Онода отговаря кратко: "Как да изпълня заповедите."

Ветеранът заварва родината си много променена и трудно се адаптира към новите условия. През 1975 г. емигрира в Бразилия, където си купува ранчо.

През 1984 г. основава младежки лагер, в който тренира деца на техники за оцеляване. Самият той се хранил основно с банани и месо от диви крави през десетилетията във Филипините.

През 1996 г. Онова се връща в Луданг и прави дарение на местните власти, с което е основана стипендия.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2015 в 11:21

За задниците, според които този велик самурай е глупак- вашите нравствени ценности са сведени го плюскане, сране, чукане (не правене на деца, защото това е отговорност) а именно секс!Знаете ли задници ограничени, за подвига на българският картечар на височината Три уши, който 3 дена държал настъплението на сръбските войски, което позволява на българската армия да се прегрупира!За такива като вас, които със сигурност не са ходили в казармата, не са държали оръжие и не са се клели във войнска клетва- умрете в кенефа докато ядете лайната на макдоналдс!

13.02 2014 в 13:44

малее тоя се е вкарал в ебаси филма.
до майната: ако искаш прочети Händler und Helden на Зомбарт. Там надълго и на широко се обяснява как промитите мозъци като тоя са супер дупер пичове а обикновените хора дето бачкат, пийват биричка и се забавляват са ебаси измета.
та така.
ценностите на човешкия характер хахаха промит японски мозък дето яде листа из филипините от глупост.

29.01 2014 в 15:49

За тези ,които ценностите на човешкия характер имат значение този човек е герой, за тези които човешките нужди /плюскане ,пиене,смъркане ,друсане,шибане и т.н./са издигнати в култ този е глупак.

29.01 2014 в 13:27

Е какво го издигате в култ тоя? Виждате ли какво прави войната с хората? Ако ми кажете, че този е нормален...

20.01 2014 в 14:16

Глупак.

19.01 2014 в 17:35

истински самурай

17.01 2014 в 17:38

Ето това се нарича чувство за дълг! Респект!!

17.01 2014 в 15:09

Е тва е японския Волен Сидеров!