Плосък телефон и зъбни протези, ако идеш на фронта като доброволец

OFFNews 27 октомври 2022 в 12:49 2622 1

войната

Снимка фейсбук профил на Володимир Зеленски

Украйна

Руското правителство подкрепи проектозакона, с който се дава статут на ветерани и военноинвалиди на доброволците, воюващи в Украйна, съобщи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Списъкът на категориите, на които се предвижда да бъде предоставен този статут, непрекъснато набъбва от началото на войната.

От сайта на Думата се разбира, че ветераните от войните са освободени от данък върху недвижимите имоти, имат право на безплатно пътуване, 50-процентна отстъпка за наем на жилище, непланирани медицински грижи, увеличена пенсия и месечна помощ: 3481 рубли от 1 февруари 2022 г.

На 16 октомври правителството съобщава на мобилизираните мъже, че ако оцелеят и получат статут на ветерани от войната, ще имат право на "приоритетно инсталиране на плосък телефон" и безплатни зъбни протези, напомня "Важные истории".

Статут на ветеран обаче не може да се получи автоматично: трябва да се съберат извлечения от заповеди за участие в бойни действия, военни билети, документи за рани или награди, да се представят на специална комисия и да се получи нейното одобрение.

Дори бойците на договор невинаги са в състояние да направят това. Например бивш стрелец на договор, който е служил в Украйна в продължение на един месец през февруари и март и е отказал да продължи службата си, не е могъл да получи статут на ветеран.

"Когато ме освободиха, ми казаха: "Не, не сте били там (в Украйна). Те не ми дадоха статут на ветеран. В личното ми досие беше написано с молив "Не е участвал в бойни действия", разказва той.

Подобна е историята и с наборните войници от 1-ви гвардейски танков полк на Таманската мотострелкова дивизия, които в края на февруари са изпратени за няколко седмици в Украйна. Те са върнати обратно с полет на 11 март. Но за разлика от военнослужещите на договор им е отказан не само статут на ветерани, но и обещаните плащания за участие в бойни действия и намаляване на времето за служба - всеки ден в Украйна е обещан да се равнява на три дни редовна служба, съобщава "Фокус".

Шансовете за получаване на статут на ветеран зависят от много фактори: например от "елитния" характер на частите. Един от събеседниците на "Важные истории", който твърди, че се е сражавал в такива войски, казва, че сред неговите другари не е имало проблеми с получаването на удостоверение за ветеран, въпреки че едно от условията е било да бъдат на фронтовата линия.

Самото притежаване на карта на ветеран може да се превърне в повод за изнудване. Дори в момента има военнослужещи, които са заплашени да бъдат лишени от статута си на ветерани заради отказ да продължат да се бият в Украйна, твърдят правозащитници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

27.10 2022 в 14:21

Тия толкова го закъсаха за пушечно месо, че вече ще почнат да предлагат и дъщерята на Путя за една нощ на всеки, който отиде да се бие за откачените идейки на татко й. Ама така е - едно е да се кичиш с колорадски лентички и да си си пишеш Z по "вражеското" возило, а съвсем друго е да отидеш да станеш курбан за едното нищо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!