Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Плевнелиев в ООН: Всички да си поделим отговорността за бежанците

OFFNews 19 септември 2016 в 18:51 4561 4

Споделянето на отговорността на глобално ниво за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е от жизненоважно значение. Необходимо е държавите на произход, транзит и дестинация да предприемат съвместни действия в дух на взаимна подкрепа и солидарност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изказване на пленарното заседание на срещата на високо равнище за бежанските потоци в централата на ООН в Ню Йорк.

Българският президент определи безпрецедентната глобална среща като възможност да бъде договорен глобален подход към управлението на мигрантските и бежанските потоци.

„Трябва да насочим вниманието си към първопричините за миграцията. Необходимо е да намерим трайно решение на конфликтите и да се борим с нарушаването на правата на човека, социално-икономическите трудности и липсата на добро управление в страните на произход“, призова президентът Росен Плевнелиев от трибуната на ООН.

Според държавния глава, спазването на международното право в областта на хуманитарните въпроси и правата на човека, ефективният контрол на границите и реадмисията са ключови елементи в управлението на миграцията. 

„Ефективният контрол на границите е от първостепенно значение. Това включва пълното зачитане на човешките права на лицата, имащи право на закрила, предотвратяването и борбата с незаконната миграция и каналджийството и премахване на трафика на хора. Изключително важно е да се направи ясно разграничаване между бежанците и икономическите мигранти, които не отговарят на условията за получаване на статут на бежанец. Много незаконни мигранти стават жертва на престъпни мрежи и трафик на хора, когато се опитват да преминават границите нелегално“, посочи още българският президент в изказването си.

Държавният глава подчерта още, че България стриктно спазва международното право в областта на хуманитарната дейност и правата на човека.

„Обръщаме специално внимание на защитата на най-уязвимите – на жените, децата, особено непридружаваните деца, и на хората с увреждания. България също така предоставя хуманитарна помощ и помощ за развитие на страните на произход и транзит“, припомни Росен Плевнелиев.

България вече прие първата си Национална програма за презаселване и се присъединява към призива към държавите, които все още не са приели такива програми, да го направят възможно най-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!