Плевнелиев се срещна с новоизбрания президент на Молдова

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2016 в 09:59 2729 2

Държавният глава Росен Плевнелиев се срещна в Кишинев с новоизбрания президент на Република Молдова Игор Додон, по негова молба, съобщиха от президентската администрация.

Росен Плевнелиев и Игор Додон обменили мнения по ситуацията в Молдова след изборите за президент на 13 ноември, както и по въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред.

Плевнелиев поздравил Додон с избирането му за президент на Молдова и изразил надежда, че изборът на молдовския народ е в подкрепа на усилията за задълбочаване на традиционно приятелските отношения между България и Молдова на всички равнища. Държавният глава подчертал и необходимостта да бъдат продължени ключовите реформи в страната, които да възвърнат доверието на молдовските граждани към институциите.

Плевнелиев е изразил и удовлетворение от съгласието на молдовските власти България да разшири дипломатическото си присъствие в Тараклийския район на Молдова, където е концентрирана втората по големина историческа българска общност зад граница.

Росен Плевнелиев се надявал, че политиката на молдовските институции по отношение на съхраняването на националната, езикова и културна идентичност на българското национално малцинство в страната ще намери приемственост.

"Разчитаме, че в рамките на териториално-административната реформа Тараклийският район ще бъде запазен", подчерта българският държавен глава по време на разговора.

Във втория ден от официално си посещение в Молдова президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с представители на българското национално малцинство в Тараклия и с възпитаници на Тараклийския държавен университет, който е единственото българско висше училище зад граница.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

1

El Commandante

16.11 2016 в 10:05

Основната молба на Плевнелиев: Нали ше кажеш на Путин да не ме бие, а, нали?