Племенникът на Рамзан Кадиров поема управлението на национализирания в Русия Danon

Близките до Путин Юрий и Михаил Ковалчук имат интерес да придобият национализираните активи на "Карлсберг" в страната, писа "Файненшъл таймс"

OFFNews 19 юли 2023 в 10:33 1221 3

Данон

Снимка Getty images

Фабриката на "Данон" в Русия.

Племенникът на чеченския лидер Рамзан Кадиров - 32-годишният Якуб Закриев, е назначен за генерален директор на одържавеното преди дни подразделение на френската компания "Данон" (Danone) в Русия, съобщи Ройтерс.

Новината бе потвърдена и от Би Би Си, която се позова на базата данни на Spark-Interfax. Назначението е станало във вторник.

А чеченският министър на националната политика, външните работи и информацията Ахмед Дудаев обяви в Телеграм, че "избирането му (на Якуб Закриев) за генерален директор на "Данон" показва, че представителите на екипа на чеченския президент и Герой на Русия Рамзан Ахматович Кадиров са талантливи и успешни мениджъри".

Кадиров, който е близък съратник на Путин, се обръща към Закриев в социалните медии със "скъпи ми племеннико". Якуб е син на Зулай, една от по-големите сестри на Рамзан. Той е учил икономика в Московския държавен университет. Според в. "Ведомости" Закриев е работил на различно позиции в чеченското правителство от 2013 г. насам, напомня БТА.

Якуб Закриев е вписан като генерален директор на фирмата в базираната в Русия професионална информационна платформа. Той е вицепремиер и министър на земеделието на руската република Чечения, а неговият роднина Рамзан Кадиров е един от най-големите поддръжници на Владимир Путин.

В неделя руските подразделения на Danone и бирения гигант Carlsberg бяха поставени под "временно управление" на държавата.

Тази година президентът Владимир Путин въведе нови правила, които позволяват на Москва да конфискува активите на компании от "недружелюбни" държави. Това се случи, след като много компании спряха бизнеса си в Русия след инвазията ѝ в Украйна.

През април Путин подписа указ, който позволява на Русия да поема временен контрол върху чуждестранни активи в отговор на действията на САЩ и други държави, които според Русия са "недружелюбни и противоречат на международното право". Също през април беше обявено, че руските подразделения на две енергийни компании - германската Uniper и финландската Fortum, са били поставени под държавен контрол.

Преди да бъдат поставени под държавен контрол, Danone и Carlsberg бяха в процес на продажба на руските си предприятия. "Данон" е най-голямата компания за млечни продукти в страната, в която работят около 8000 служители. Според изчисления продажбата на бизнеса ще доведе до загуба от 1 млрд. евро за френската компания.

Според "Файненшъл таймс" Таймураз Болоев пък е бил назначен за директор на руското подразделение на Карлсберг - пивоварна "Балтика".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не е отговорил на въпросите на Би Би Си.

В неделя със заповед на Путин акциите на "Данон Русия" и на пивоварната "Балтика" на "Карлсберг" са поставени под контрола на руската агенция за недвижими имоти Росимущество.

Danone, която започна процеса на продажба на руския си бизнес през октомври миналата година, заяви тогава, че "проучва ситуацията".

Carlsberg съобщи, че е подписала споразумение за продажбата на Baltika Breweries миналия месец, но все още не е приключила сделката. Датската пивоварна допълни, че "перспективите за продажбата сега са много несигурни". Според сайта на Carlsberg дъщерното дружество Baltika произвежда някои от най-разпознаваемите марки бира в Русия и има 8400 служители в осем завода.

Близките до Путин Юрий и Михаил Ковалчук вече изразиха интерес да придобият национализираните активи на "Карлсберг" в Русия, чието одържавяване беше обявено заедно с това на "Данон", писа вчера в. "Файненшъл таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

19.07 2023 в 12:46

Да им спрем бацилус булгарикума! :)

345

2

Джендо Джедев

19.07 2023 в 12:42

Типичната феодална кочина. Заграбеното се раздава на велможите. Чудничко! :D

Интересно как ли нашите мурзилки биха коментирали това. Бай Борисов, какво ще кажеш по въпроса? ;)

12278

1

Bai Tanas

19.07 2023 в 12:06

Руската кочина има ли нужда от коментар :)
това че са избрали племенника е доказателство за таланта му?
Хахахаха
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика