Плашат затворници с нови наказателни дела заради отказа им да се включат във войната в Украйна

OFFNews 08 февруари 2023 в 11:18 6209 7

Пригожин

Снимка Стоп кадър

Евгений Пригожин

Осъдените в руските затвори са заплашени с нови наказателни дела заради отказа им да се бият в Украйна като част от ЧВК "Вагнер", съобщава "Агентство" в телеграм канала си с позоваване на адвокати и активист по правата на човека.

"Пристигат оперативни работници от Министерството на вътрешните работи или ФСБ и заплашват да изровят стари дела отпреди 10-20 г., за които давността вече е изтекла, заплашват да започнат съдебни дела срещу онези, които отказват да отидат на война", казва адвокат Яна Хелмел.

По думите й новата тактика се прилага при осъдените в колониите в Самарска и Ростовска област, Краснодарския край и районите на Северен Кавказ. Там се носят слухове за тежки загуби сред осъдените, които са се включили във войната, така че желаещите да се бият драстично намалели.

Правозащитничката Оксана Асауленко говори за натиска върху затворниците в колониите в Пермския регион. Майката на един от осъдените разказва, че синът ѝ, на когото оставали пет месеца до края на изтърпяване на присъдата, бил принуждаван да се запише като доброволец. 

Агенцията съобщава, че се правят и опити да се принудят арестуваните в следствените арести да отидат на война, като се обещава приключване на наказателните дела. Адвокатите твърдят, че това се случва в СИЗО-1 в Самара и СИЗО-5 в Москва.

Набирането на затворници започна миналото лято от частната армия на Евгений Пригожин "Вагнер". Готвача на Путин им обещаваше помилване и свобода в замяна на шест месеца като наемници. От началото на януари 2023 г. Пригожин започва да се среща със затворниците, които "изпълнили договора" и получили помилване. На 6 януари Mediazona пише, че вербовчиците на "Вагнер" са започнали втори кръг от посещения в колониите.

През януари говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че около 50 000 бойци са били изпратени в Украйна от ЧВК "Вагнер", като 40 000 от тях са били убити, ранени, предали се или дезертирали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1169

7

Боли ме шнура

08.02 2023 в 18:30

Всичко в името да се спаси вихрушката около жужето, ако е жив, въобще.

345

6

Джендо Джедев

08.02 2023 в 18:27

Веждичка,

Ти вярваш на Маша "2 стакана" Захарова дето се кълнеше, че твоите орки няма да нападат Украйна, а? :D

345

4

Джендо Джедев

08.02 2023 в 12:18

" Там се носят слухове за тежки загуби сред осъдените, които са се включили във войната, така че желаещите да се бият драстично намалели."

То и сред алкашите извън затвора се разпространяват новините за жестоката действителност, та не се наблюдава особен ентусиазъм за моГилизация. Чакаме да духне още половин милион при следващата вълна. :D

2099

3

Mateevk

08.02 2023 в 12:16

Е, така е в руския мир - доброволното е насила и насилата е доброволно. Свиквайте вече, че и до нас може да дойде, както е тръгнало.

1930

2

Муню

08.02 2023 в 11:43

Сталинистки методи. 80 годишно мислене = на страна без никакво развитие!
А за мотивацията на тези, няма смисъл да се обсъжда. Много началнизи на малки групи ще изчезнат!
Но пък явно, всичко е по план! Явно Путин иска да освободи запада от себе си!

2550

1

alfakentavur

08.02 2023 в 11:25

Това са нови нива на фашизъм. Нали Готвача отиваше и просто предлагаше на който иска. Сега излиза, че всички трябва да искат. Т.е. мобилизират затворниците. Без право на отказ.

Ега ти "държавата". СССРайх отвсякъде.