Планът на Лондон за депортиране в Руанда на търсещите убежище бе обявен от съда за незаконен

OFFNews 15 ноември 2023 в 13:25 1266 2

мигранти

Снимка Архив

Планът на британското правителство за справяне с нелегалната миграция, който предвижда търсещи убежище бъдат депортирани в Руанда, претърпя крах във Върховния съд. Магистратите го определиха като "незаконен".

Решението на Върховния съд сложи край на над 18-месечни съдебни битки в различни съдилища на Обединеното кралство. Лорд Рийд обяви "единодушното" решение на 5-членния съдебен състав днес, като каза, че изпратените в Руанда ще бъдат изложени на "реален риск" да бъдат върнати у дома, независимо дали основанията им да поискат убежище са оправдани или не.

Схемата за депортиране, според която онези, които пристигат нелегално в Обединеното кралство - включително с малки лодки, трябва да бъдат депортирани в източноафриканската държава, беше предложена за първи път от Борис Джонсън през април 2022 г. Всички следващи министър-председатели твърдяха, че политиката ще действа като възпиращ фактор за онези, които искат да прекосят Ламанша, както и ще помогне за справянето с бандите за трафик на хора, напомня БНР.

Лорд Рийд посочи, че Върховният съд е "задължен да реши" дали политиката е "законосъобразна", добавяйки, че това е "правен въпрос" и съдът "не се занимава с политическия дебат" за схемата. Той допълни, че решението е взето на базата на международното право. Това включва Европейската конвенция за правата на човека, но също и различни договори на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

ПеркоНаумов

15.11 2023 в 17:03

Ужасно! Уоук културата е превзела всичко в ЮК.

400

1

демотиватор

15.11 2023 в 14:42

Е ми, щом са такива законите, узаконете нелегалните мигранти и им се радвайте.
Щото нали и те са точно такива хора кат вас и имат право да си избират в коя държава да си живеят вместо в своята си родна, пак нали, и ето- избрали са вас, честито (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки