Плакатната война на Орбан срещу Сорос

OFFNews 11 юли 2017 в 17:02 7201 5

Снимка Иво Божков

От седмици Будапеща е обсипана с плакати и билбордове с лика на Джордж Сорос и текст "Да не оставяме Сорос да се смее последен".

Плакатите са част от антиимигрантската кампания на унгарското правителство и, разбира се, се плащат от държавния бюджет.

Надписът над лика на Сорос пък гласи: "99 процента от унгарците са против нелегалната миграция".

Миналата седмица премиерът Виктор Орбан обвини Европейската комисия, че осъществява таен план за довеждане на милиони мигранти в Европа, който е замислен от Джордж Сорос.

Върху някои от билбордовете с лицето на финансиста бяха изписани графити, на които се чете "смрадлив евреин".

Федерацията на унгарските еврейски общности вече се обърна към Орбан с искане незабавно да се сложи край на пропагандната кампания.

Председателят на федерацията Андраш Хейслер изтъква в писмо до премиера, че макар правителствената кампания да не е "открито антисемитска", има очевиден риск тя да възбуди неконтролирани страсти, включително и антисемитизъм.

Снимка: hunvaldblog.blog.hu

Майкъл Вакон, говорител на Сорос, днес коментира, че кампанията на унгарското правителство е "антиевропейска" и предава погрешно възгледите на финансиста за миграцията.

Оглавяваното от ФИДЕС правителство започна национална капания с билбордове и по телевизията, която напомня за най-мрачните часове на Европа, подчерта говорителят.

Джордж Сорос, сега на 86 години, емигрира след Втората световна война, забогатява в САЩ и от години подпомага финансово организации в Източна Европа, което прокарват ценностите на либерализма, демокрацията и отворените граници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови