Писмо пътува 100 г. до получателя си

OFFNews 16 февруари 2023 в 13:16 2902 0

писмо

Снимка Финлай Глен

Така изглежда писмото, изпратено през 1916 г.

Писмо, изпратено през февруари 1916 г., пристига на адрес в южен Лондон повече от 100 г. по-късно. Пликът с пощенско клеймо от Бат и с марка от 1 пенс на крал Джордж V пристига в апартамента на 27-годишния Финлай Глен в лондонския квартал Кристъл Палас през 2021 г., но това става ясно едва сега, съобщава Би Би Си.

"Бяхме доста изненадани - как е възможно да е престояло наоколо 100 години!", казва Глен.

От Кралската поща заявиха, че не могат да разберат как е станало това.

Отварянето на пощенски пратки, адресирани до друго лице, е престъпление съгласно Закона за пощенските услуги на Обединеното кралство от 2000 г. Въпреки това Глен, който по професия е театрален режисьор, решава, че пликът може да бъде отворен.

"Ако съм извършил престъпление, мога само да се извиня", посочва той.

Според Стивън Оксфорд, редактор на тримесечното издание за местна история Norwood Review, "скъпата ми Кати", до която е адресирано писмото, е съпруга на местния магнат Осуалд Марш.

Осуалд Марш е голям търговец на марки, а писмото е написано по време на почивка в Бат от приятелката на семейство Марш Кристабел Менъл, дъщеря на богатия търговец на чай Хенри Тък Менъл.

В писмото си Менъл признава, че много се срамува от думите си (какво е имала предвид, очевидно никога няма да разберем), и пише, че се е почувствала отвратително заради силна настинка.

"Това е много необичайно и интересно - писмото ни дава възможност да се запознаем с историята на мястото и на хората, живели в Норууд, който е бил много популярно място за богатата средна класа в края на XIX век. Заможните хора са се стичали в Кристъл Палас и е много интересно да разберем подробности за тези, които са се преместили в района", обяснява Оксфорд.

Запитан какво би направил, ако роднини на изпращача или получателя се свържат с него, Глен отговаря: "Това е невероятна част от историята на тяхното семейство, която се е озовала тук. Ако я искат, нека я получат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!