Пилотска грешка свалила самолета на AirAsia

OFFNews 30 декември 2014 в 12:45 5833 0

Причината за изчезването на самолета на AirAsia е грешка на пилота, който е решил да лети през опасно пространство над Яванско море.

Това обяви австралийският авиационен експерт Нийл Хенсфърд, цитиран от малайзийската агенция БЕРНАМА.

"Кой е определил маршрута на полета: вторият пилот, който е французин, или самият капитан на самолета ние засега не знаем", уточни той.

Според него "опитните пилоти на пътническите авиолинии избягват полетите през опасната зона", където е изчезнал самолетът.

"Там се наблюдава явление, наречено "фабрика на бурите". Този район трябва да се заобикаля, а не да се лети през него", поясни специалистът. Именно това може да се е превърнало във фаталната грешка, обясни експертът.

"Правилно ли са разбрали метереологичната обстановка в района? Добре ли са се разбирали пилотите помежду си? Родният език на единия е малайзийският, а на другия френският", пита се Хенсфърд.

Спасителният екип, който търси изчезналия самолет, обяви днес, че отломките са открити до остров Борнео, след като пилот, прелитащ над зоната, съобщил, че вижда сянка с формата на самолет на дъното на морето. На мястото са открити трупове и багаж на пасажерите.

Самолетът на "Еър Ейша" със 162 души на борда изчезна от радарите в неделя 40 минути след излитането си от Индонезия за Сингапур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови