Пхенян се готви да изстреля разузнавателен спътник

OFFNews 26 декември 2017 в 10:07 3199 1

Северна Корея се готви да изстреля нов спътник, съобщи южнокорейският в. "Чунан илбо", цитиран от Франс прес. 

По различни канали напоследък научихме, че Северът е завършил нов спътник, наречен "Кванмьонсон-5", заяви южнокорейски правителствен източник за вестника. Те планират да изстрелят в орбита сателит, оборудван с камери и телекомуникационна техника, добави той. Според южнокорейските разузнавателни служби сателитът може да бъде изстрелян от подвижна установка, а не от обичайния ракетен полигон Сохе (Тончхан-ри), уточнява БТА.

През октомври заместник-посланикът на Пхенян в ООН Ким Ин-рьон каза, че страната му следва четиригодишен план (2016-2020 г.) за разработване на "спътници, спомагащи за икономическото развитие и подобряване на условията на живот на населението". Той отбеляза, че Северна Корея е "навлязла във фаза на практическо разработване на собствени сателити" с успешното, според Пхенян, извеждане в орбита през февруари 2016 г. на спътника "Кванмьонсон-4". 

Според специалисти обаче "Кванмьонсон-4" не е успял да предаде никакви сигнали, което означава, че не работи. 

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, за да принуди Пхенян да се откаже от забранената си ядрена и ракетна програма, както и от изстрелването на спътници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови