Пхенян подкрепи Русия за анексираните територии и изстреля ракета на 4600 км

OFFNews 04 октомври 2022 в 07:52 3001 6

Ким Чен-ун

Снимка Getty Images

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун

Северна Корея изрази подкрепата си за анексията от Русия на украински територии и изстреля поредна балистична ракета. 

Началникът на отдела "Международни организации" към севернокорейското външно министерство Джо Чхол-су защити референдумите, произведени в окупирани от руските сили украински територии. Според севернокорейския представител те са били напълно легитимни и организирани в съответствие с Устава на ООН, в който се установяват принципите за равенство на народите. 

По-късно Северна Корея изстреля балистична ракета от източната част на страната, съобщиха южнокорейската армия и японското правителство, предаде БТА. 

Тя е паднала в пределите на японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан, поясни генералният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Той припомни, че подобни ракетни изпитания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват заплаха за сигурността на Япония.

Премиер Фумио Кишида също категорично осъди, както той каза, варварските действия на Северна Корея и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност. А южнокорейският държавен глава Юн Сюк-йол предупреди, че страната му ще отговори по един решителен начин на ракетното изпитание.

Ракетата е била изстреляна в 7,29 ч. местно време. 

Според Идзи Кода, бивш командващ японските военноморски сили ракетата, пусната днес от Северна Корея, е била способна да достигне до американската територия Гуам. Тя е летяла по обичайна балистична траектория, допълни Кода. Според Мацуно ракетата е прелетяла 4600 километра и се е издигнала на максимална височина от 1000 километра, предаде Ройтерс.

Ако се потвърди, че ракетата е прелетяла 4600 километра, както обяви Токио, то това ще бъде най-дълго прелетялата севернокорейска ракета досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

6

Valioka

04.10 2022 в 10:58

Шиши, бакье, ша са цункате сега с Шиши в една убава коалиционна спогодба и ше изпаднете в екстаз, раз'ираш'и... Ама важното е е Боцко да се 'или и'а се изцепва по телевизоро - другото са дреболии...

-1655

5

ob1

04.10 2022 в 09:19

Верно ли ве, герберче? LICKMUS, madafaka! Това от лизане ще да идва, сигурно на нечий тиквен задник...
И тоя поддръжник на неграмотната мутра е тръгнал да говори за умствен капацитет!

6386

3

Zlatko

04.10 2022 в 08:26

Оправете си заглавието!
Малко повече мисъл и по-малко безхаберие!

345

2

Джендо Джедев

04.10 2022 в 07:59

Още хиляда кимландци са умрели от глад заради тая ракета. :D

-1655

1

ob1

04.10 2022 в 07:57

"Сеул подкрепи Русия" - Пхенян, не Сеул.
То държавите , кото подкрепят руZия са 4-5 от 200, не е като да можеш да ги бъркаш. Беларус, Сирия, Северна Корея и от време на време Еритрея (на тия пък какъв им е проблемът). Shithole countries дето викаше един бивш УСА президент.
 
X

Подкастът на OFFNews