Пхенян изстреля ракета, Токио призова жителите на Хокайдо да се укрият

OFFNews 13 април 2023 в 06:33 4315 4

Ким Чен-ун

Снимка АП/БТА архив

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун

Северна Корея е изстреляла ракета в морето край източните брегове на Корейския полуостров, която е прелетяла около 1000 км, съобщи агенция Йонхап. 

Южнокорейските военни уточняват, че ракетата е била изстреляна в 7:23 ч. местно време (01:23 ч. българско) от околностите на Пхенян под голям ъгъл по посока на Японско море, съобщи БТА. Ако ракетата беше изстреляна под нормален ъгъл, тя би изминала около 5000 километра. 

Днешното изстрелване на балистична ракета е девето за тази година.

Японската брегова охрана съобщи, че ракетата, вероятно балистична, е била изстреляна по посока на Японско море. Агенция Киодо предаде, че ракетата е паднала извън японската изключителна икономическа зона.

Междувременно японското правителство призова жителите на най-северния японски остров Хокайдо незабавно да се укрият в солидни сгради, в метрото или в убежища, защото има вероятност ракетата да падне в близост до острова. 

По-късно властите отмениха нареждането за евакуация и уточни, че системата за предупреждение погрешно е прогнозирала, че изстреляната от КНДР ракета ще падне близо до острова, предаде Ройтерс. Преди това беше спряно движението на скоростните влакове и движението по скоростните автомагистрали.

Изстрелването беше извършено два дни, след като държавната севернокорейска агенция КЦТА предаде, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун се е зарекъл да укрепи ядрения арсенал на страната по „по-практичен и настъпателен“ начин, за да се противопостави на „агресивните ходове“ на САЩ.

КНДР разкритикува неотдавнашните съвместни учения между Южна Корея и САЩ като ескалация на напрежението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

13.04 2023 в 12:19

Японският войник в акция е преди всичко ходещо военно престъпление. Поне в последните си проявления.

Лика-прилика са си с най-близките съседи.

Не че нещо от това е повод за радост при династията Ким...

Да се надяваме че контактите с европейската култура малко са ги цивилизовали.

615

3

швейк

13.04 2023 в 07:58

японците както започнаха възлагането на военни поръчки за кораби и самолети, скоро ще има вой от китай и кимчо като се присетят какво точно представлява японския войник в акция.

345

2

Джендо Джедев

13.04 2023 в 07:38

А малко хранителни стоки по магазините кога ще изстреля Кимчо?

318

1

Valioka

13.04 2023 в 07:01

Това е положението: от едната страна - скоростни влакове и скоростни магистрали, от другата - скоростни ракети... Малоумните поддръжници на неонацистите в путлеристка рассия, могат да решат от коя страна на монетата искат да са. Ако изобщо имат мозък да решават каквото и да е...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки