Пхенян готви голям военен парад преди олимпиадата в Южна Корея

OFFNews 25 януари 2018 в 13:50 2890 1

Северна Корея подготвя голямо честване за 70-годишнината от основаването на своята армия на 8 февруари - само ден преди церемонията за откриване на зимната олимпиада в Южна Корея.

Местни официални лица отказват да потвърдят какво точно се предвижда, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мащабен военен парад може да предизвика гнева на Южна Корея, която се надява игрите да бъдат символ на мир и стабилност. 

Очаква се двете държави да се появят под общ флаг на откриването на олимпиадата и да участват с общ женски отбор по хокей на лед.

Жители на Пхенян се събират всеки ден въпреки мразовитото време (минус 15 градуса), за да репетират за манифестацията на площад "Ким Ир-сен", а сателитни снимки от достъпни източници, получени от външни анализатори, показват, че и армейски части тренират на военно летище край града за евентуален военен парад. През последните дни районът около площада периодично се затваря за движение.

Подобна дейност е нещо обичайно преди големи паради и манифестации, подготовката за които започва месеци преди самото събитие с участието на хиляди войници и десетки хиляди цивилни, събиращи се на площада със знамена, букети от изкуствени цветя и цветни карти, които издигат строго координирано, за да изписват гигантски лозунги, видими от високо разположената трибуна на официалните лица и от хълма зад площада.

От съображения за сигурност официални севернокорейски лица не дават предварителна информация за такива събития, на които обикновено присъстват лидерът Ким Чен-ун и други висши представители на държавното и партийното ръководство.

За това, че се подготвя някаква събитие, намекнаха и севернокорейските държавни медии. Те обявиха, че февруарският юбилей, който десетилетия наред остава в сянката на друга военна годишнина, отбелязвана на 25 април, тази година ще бъде отбелязан с по-тържествено и ще му бъде придадена по-голяма значимост. 

Тези съобщения не обясняват защо се налага този нов подход, но новината предизвика загриженост в Южна Корея, защото февруарският юбилей се пада само ден преди откриването на Олимпийските игри.

Междувременно група от 12 хокеистки от Северна Корея пристигна днес с автобус в Южна Корея, за да участва в съвместна подготовка за олимпиадата с южнокорейските домакинки. Спортистките са придружени от един треньор и двама помощници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови