Петролни разливи в Русия, има опасност от екокатастрофа в Коми

OFFNews 17 май 2021 в 11:45 1426 0

Снимка pixabay

В република Коми, в резултат на авария в резервоар за събиране на петрол около 90 тона петрол попаднаха в река Колва. Разлив на петрол имаше и в Ямало-Ненецкия автономен окръг.

Инцидентът в Коми е станал на границата с Ненецкия автономен окръг на 11 май, след като е открито разхерметизиране на напорния тръбопровод на нефтеното находище Ош.

Според пресслужбата на "Лукойл" в Коми, течът е станал на около 300 метра от бреговете на река Колва, така че част от суровия нефт е попил в почвата. Администрацията на Усинск твърди, че изтичането на сушата е локализирано. Сега територията се почиства, а след това ще се извърши техническа и биологична рекултивация на мястото на инцидента.

Предварителните оценки сочеха, че около четири тона суров петрол са замърсили земята около тръбопровода, докато три тона са се излели в река Колва и са се понесли надолу по течението към населените райони.

В последствие радио "Ехото на Москва" съобщи, че става дума за разлив на 90, а не на 7 тона петрол.

Властите обявиха извънредна ситуация, тъй като разливът застрашава екосистемите и населените места в района. 

Активисти твърдят, че "Лукойл" крие реалния мащаб на поредното катастрофално разливане на петрол в руската Арктика. Местните жители са забелязали мъртви риби в реката на 10 май, преди инцидентът да бъде официално потвърден. 

Няколко дни по-късно, на 14 май в Ямало-Ненецкия автономен окръг също се получи изтичане на нефт в резултат на пробив на тръбопровод от нефтеното находище Карамовское в района Пуровски. От тръбопровода, който е бил под налягане, е изтекла 0,85 тона маслена течност, която се е разляла на около 250 квадратни метра, предаде Риа Новости. Първоначално беше съобщено, че са изтекли 3 000 кубични метра петрол, което в последствие беше отречено. 

"Газпром нефт" съобщава, че обектът е локализиран и се работи по почистването му, като няма заплаха за водните ресурси и горите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови