Петролът надмина 42 долара за барел месец преди срещата на износителите

OFFNews 18 март 2016 в 15:54 2862 8

Цената на суровия петрол продължи поскъпването си и достигна над 42 долара за барел, което е най-високата стойност за годината и 50-процентно увеличение спрямо декември месец, когато цените на черното злато достигнаха своя минимум от 12 години насам, предава Ройтерс. 

Суровият петрол от сорта Брент достигна 42,40 долара за барел,  докато американският нефт се търгуваше за най-висока цена от 41,13 долара.

Една от причините за покачване на стойностите е обсъжданото  от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) замразяване на производството, което повиши цената на тогава търгуващите се съответно за около 27 и 26 щатски долара за барел Брент и американски суров нефт.

Това е четвърта седмица на увеличение на цените, а според анализатора на нефтения пазар и ръководител на швейцарската консултантска фирма Petromatrix Оливие Якоб покачването може да продължи, особено при преминаването към летния сезон, когато търсенето се засилва. По думите на Якоб пренасищането на пазара, което доведе до срив в цените, вече се стабилизира.  

"Ще наблюдаваме стар излишък, вместо да се натрупва нов такъв", предвижда Якоб, като допълва, че най-вероятно Брент ще се стабилизира при цена около 45 щатски долара за барел. 

Като друг фактор за покачването на цените на нефта експертите посочват отслабването на долара.

На 17 април в катарската столица Доха ще се проведе среща на производителите на петрол от и извън ОПЕК, на което ще се обсъжда първата от 15 години насам сделка за снабдяване на нефт в световен мащаб.



Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови