Пети ден на протести в Скопие

OFFNews 16 април 2016 в 20:06 3758 4

Пети ден на протести в Скопие

Снимка БГНЕС

Пети ден на протести в македонската столица Скопие. За 18.00 часа местно време (19.00 часа българско време) са планирани поредните протести политическата амнистия, разписана от президента Георге Иванов. Протестите ще се провеждат едновременно в Скопие, Битоля и Струмица. Тази вечер е петият пореден протест като демонстрантите настояват освен за оставката на президента, отмяна на насочените за 5 юни парламентарни избори и за назначаване на служебно правителство, което да проведе демократични избори.

Снощи в Македония се проведе най-мащабният протест от началото на кризата. Протестната нощ завърши без насилие, но и без изгледи за скорошно потушаване на кризата. Първоначално полицията блокираше пътя на демонстрантите със заграждения и водни оръдия, но за около час се отказа. Това предизвика ярост сред демонстрантите, която беше излята и по "Триумфалната порта" - по нея останаха яйца и кофички с боя.

В петък следобед президентът Георге Иванов заяви в обръщение към гражданите, че няма да отмени решението си за амнистия на всички политици, замесени в аферите, които станаха публични от незаконно записани телефонни разговори.

Иванов разкритикува международната общност, че се намесва във вътрешните работи на страната и повтори тезата си: амнистията ще допринесе за преодоляване на политическата криза.

Изказването на президента само помогна третата нощ на протест в Скопие да е най-многолюдна.

Пред сградата на правителството демонстрантите скандират "Нема правда, нема мир", „Готово е, Никола" и „Николче - диктаторче“.

Същевременно контрапротестът, организиран от привърженици на ВМРО-ДПМНЕ, която управлява страната от 2006 г. насам, докара с автобуси от цяла Македония демонстранти пред централата на опозиционния Социалдемократически съюз.

Хиляди симпатизанти на Груевски пееха народни песни под съпровод на зурли и тъпани.

Контрапротестът твърди, че опозицията, подкрепена от фондацията на Сорос, се опитва да реализира "украински сценарий" в Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews