ПЕС подкрепи отлагането на изборите в Македония

OFFNews 20 май 2016 в 16:53 2567 5

Партията на европейските социалисти приветства решението на парламента на Република Македония да отложи изборите в страната, насрочени за 5 юни, след решението на Конституционния съд, се казва в официално изявление. 

Според социалистите действията на съда дават възможност за диалог между всички партии в съответствие със споразумението от Пържино и за подготовката на честни и демократични избори.

От ПЕС твърдят, че всички елементи от постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение трябва да бъдат спазени, включително и насрочването на предсрочен парламентарен вот.

"Решението на парламента е едно ново начало по пътя на намиране на дългосрочно решение чрез свободни, демократични и честни избори. Следим отблизо събитията в Македония от миналата година. Ръководих делегация на Групата на социалистите и демократите в ЕП в Македония. Няколко пъти имахме срещи с нашите партньори от Социалдемократическия съюз на Македония в Скопие”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„ПЕС продължава да призовава управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ за преодоляване на факторите, който са повод за загриженост от наша страна с цел оказване на пълно съдействие за подготовката на наистина демократични избори. А тези фактори са: твърденията за измами, свързани с избирателните списъци, липсата на свобода на медиите, цялостният климат на сплашване на опозицията и властта на президента да помилва за престъпленията, свързани със скандал за подслушване. Разрешаване на тези проблеми е предварително условие за провеждане на нови избори и е от съществено значение страната да си възвърне необходимата стабилност и европейската си перспектива.”, каза още Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

20.05 2016 в 17:21

Ху кеърз все още какво мисли ПЕС и в частност председателя ѝ
За тоз петък надвечер по приляга снимка на Ицата.
Инджой дъ шоу и да не вали много.
Адьо.

 
X

Да помогнем на украинските деца!