Опозицията в Македония бойкотира предсрочния вот

OFFNews 12 май 2016 в 14:25 2574 1

Десетки хиляди поискаха през април в Скопие оставка на президента и отлагане на вота

Коалицията "За по-добра Македония" начело с ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски внесе в ЦИК партийните листи за предсрочните парламентарни избори на 5 юни, а опозицията ще бойкотира вота, съобщава порталът МКД. 

Преди това три от четирите големи партии в Македония обявиха, че ще бойкотират вота. Първата партия, която заяви, че няма да участва е опозиционният Социалдемократически съюз на Македония, начело със Зоран Заев. Неговата позиция бе подкрепена от втората по-големина албанска партия в страната - ДПА на Мендух Тачи. Същото становище за неучастие изрази и най-голямата албанска партия ДУИ на Али Ахмети, която беше в коалиция с управляващата ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски.

Така управляващите в Македония отиват на избори без конкурентна опозиция. Самият Груевски е първи в листата за Скопие. 

Кризата в Македония започна в началото на 2015 г., когато лидерът на СДСМ Зоран Заев разгласи компрометиращи записи на телефонни разговори, водени от управляващите. В отговор властите обвиниха самия Заев в опит за държавен преврат, защото бил получил записите от чужди служби и чрез тях изнудвал управляващите за съставяне на експертно правителство с участие на опозията.

През май миналата година в Скопие започнаха масови митинги в подкрепа както на опозицията, така и на управляващите. След преговори с посредничеството на европейски дипломати премиерът Груевски подаде оставка на 15 януари. На 24 април предсрочните избори бяха насрочени за 5 юни.

Нови протести избухнаха на 12 април, когато президентът Георге Иванов амнистира 56 политици, разследвани за злоупотреби.

Опозицията обвини управляващите, че в избирателните списъци има 200-300 хиляди "мъртви души" и поиска оставката на президента, както и отлагане на предсрочния вот.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!