Пентагонлийкс: Войната в Украйна е унищожила тайните части на руския Спецназ

OFFNews 14 април 2023 в 14:37 9563 7

Руски офицери и войници от спецназа маршируват по време на генералната репетиция на парада по случай Деня на победата на Червения площад на 7 май 2021 г. в Москва, Русия.

Снимка Getty Images

Руски офицери и войници от спецназа маршируват по време на генералната репетиция на парада по случай Деня на победата на Червения площад на 7 май 2021 г. в Москва, Русия.

Войната в Украйна е унищожила тайните части на руския Спецназ (Сили за специални операции - бел. ред.) и на Москва ще ѝ трябват години, за да ги възстанови, сочат секретни оценки на САЩ, получени от The Washington Post.

Констатацията, която не е била съобщавана досега, се съдържа в секретните материали, изтекли онлайн чрез платформата за съобщения Discord. Представителите на САЩ обясняват оценките си с прекомерната зависимост на руските командири от специализираните части, които са били използвани като част от фронтови пехотни формирования. Тези формирования, подобно на украинските, са понесли огромен брой жертви и ранени.

Обикновено на личния състав на Спецназ се възлагат скрити и високорискови мисии - включително заповедта за залавяне на украинския президент Володимир Зеленски - за които те получават някои от най-модерните обучения на руските военни. Но когато Москва започна пълномащабното си нахлуване миналата година, висшите командири, нетърпеливи да се възползват от инерцията и скептично настроени към уменията на конвенционалните си бойци, се отклонили от нормата, като наредили на елитните сили да се включат в директни бойни действия, според данни на американското разузнаване и независими анализатори, които са следили отблизо разгръщането на Спецназ.

Според наблюдателите бързото намаляване на руските командоси е променило динамиката на войната още от самото начало, като е ограничило сериозно възможностите на Москва да прилага тайни тактики в подкрепа на конвенционалните бойни операции. Според оценките, чиито дати варират от края на 2022 г. до началото на тази година, американските официални лица смятат, че зашеметяващите загуби, които тези части са понесли, ще ги направят по-малко ефективни не само в Украйна, но и в други части на света, където действат руските сили.

Разрушаването на тези части изглежда е видно от сателитните снимки, включени в изтеклите материали. Снимките преди и след това - показващи база, използвана от 22-ра отделна бригада "Спецназ" в Южна Русия, според документа - разкриват, че "всички, с изключение на една, от петте руски отделни бригади "Спецназ", които се завърнаха от бойни операции в Украйна в края на лятото на 2022 г., са претърпели значителни загуби".

Слайдът включва две снимки отгоре - една, направена през ноември 2021 г., месеци преди началото на инвазията, и друга, заснета година по-късно. Първата показва оживен автопарк, гъмжащ от превозни средства; втората разкрива това, което според американските служители е състояние на крайна изчерпаност месеци след завръщането на бригадата у дома с по-малко от половината от тактическите превозни средства "Тигър", с които е разполагала преди развръщането. В оценките се казва, че 22-ра и две други бригади Спецназ са претърпели приблизително 90-95% изтощение.

Проблемите на Русия се усложняват от загубата на опит в елитните ѝ сили. Войниците от Спецназ се нуждаят от поне четиригодишно специализирано обучение, се казва в документите на САЩ и се заключава, че на Москва може да ѝ отнеме до десетилетие, за да възстанови тези части.

В документите не се посочва колко военнослужещи от Спецназ са загинали или са били ранени в Украйна, но в материалите, позовавайки се на прихванати разузнавателни данни, се оценява, че само едно подразделение - 346-то - "е загубило почти цялата бригада, като от 900 разположени военнослужещи са действали само 125".

Анализаторите на американското разузнаване са проследили всяка спецназовска част, която се е завърнала от Украйна в Южна Русия - с изключение на една: 25-и спецназовски полк. Тежките загуби на личен състав и оборудване, се казва в документите, "биха могли да обяснят защо няма ясен [разузнавателен] подпис за завръщането им в гарнизона".

Оценките на американското правителство съвпадат с наблюденията на анализаторите. Роб Лий, военен експерт по Русия и старши научен сътрудник в Института за изследване на външната политика, заяви, че тъй като руските моторизирани пехотинци са се оказали неефективни, командирите са се опитали да компенсират това, като са изтласкали на фронта елитни въздушнодесантни части, морска пехота и спецназ, включително при неуспешния опит за превземане на украинската столица Киев и за кампаниите на изток и на юг.

Тази стратегия има непосредствена последица - каза Лий. Руските командири, след като унищожиха най-добре обучените бойци, загубиха ценните умения, които тези войски притежават, включително събиране на разузнавателна информация и разузнаване, от началото на инвазията до миналата есен.

"Това се отрази на останалата част от войната, тъй като Русия загуби всички тези ключови способности в началото, които не можеше лесно да замени", каза той.

Само няколко дни след началото на войната спецназовците пристигат в източния град Харков малко на брой и без голяма подкрепа от конвенционалните войски, казва Лий. Много от тях са били убити или пленени. Няколко от специализираните им превозни средства са били унищожени, показват видеозаписи и снимки.

Подобна ситуация се разиграва в Мариупол на юг, каза Лий, и в източната част на Донбас, където боевете често се водят в гористи местности, където редовните руски мотострелкови части действат трудно. Силите на Спецназ са действали и във въгледобивния град Вухледар в Донецка област, каза Лий, където украинските и руските сили водят сражения помежду си от месеци.

Войник, служил във Вухледар в състава на 72-ра механизирана бригада на Украйна, заяви пред The Post, че макар да не може да потвърди, че подразделението му се е сблъсквало със спецназ, това вероятно е било така, тъй като те са носели усъвършенствана бронежилетка, както и високотехнологична оптика за нощно виждане и термовизия. Тези вражески войски са действали в малки единици, казва този войник, като са изпълнявали традиционни разузнавателни и пехотни мисии.

Предполагаемата смърт на командира на бригада Спецназ във Вухледар през февруари допълнително илюстрира обхвата на проблемите, пред които е изправена Русия - каза Лий. Ако такъв висш военен лидер "е толкова напред, вероятно нещо не е съвсем наред. Или загубите в това подразделение са твърде големи, или то се използва по начин, по който не би трябвало да се използва", добави той.

В документите се казва, че разходите на Русия за елитните ѝ войски ще имат каскаден ефект, включително загуба на част от способността за обучение на паравоенни групи в тактиката на неконвенционалната война, "която Русия използва, за да прокарва интересите си в чужбина".

Ясно е, че спецназът е ограничен ресурс, който не може да бъде лесно попълнен, каза Лий. Това, което не е ясно, е дали конвенционалните руски командири са се поучили от случилото се в Украйна или как най-добре да използват тези елитни сили. "Ще мине известно време, преди да има пълно разбиране за това как те се адаптират", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

19.04 2023 в 16:29

Поредната азиатска идиотия, ще атакуваш със Спецназ редовата пехота на противника, която по определение е тежко въоръжена!

Блядовете са безмозъчни, тотално-тоталитарно...

345

6

Джендо Джедев

14.04 2023 в 20:40

Редовен,

На тия трябва да им се случи 1:1 с това, което се случи на Третия Райх. Иначе няма да се даврандисат.

345

5

Джендо Джедев

14.04 2023 в 20:29

AntiZ,

От бензиноколонка на ЕС станаха бензиноколонка на Индия и Китай. Но на половин цена и на половин обем.

10298

4

AntiZ

14.04 2023 в 19:57

Сиртосания пак е пръцкал тук. Съсел, що се криеш?

10298

3

AntiZ

14.04 2023 в 19:54

Джендо, абсолютно си прав! Като си спомня какви им бяха автомобилите, какви им бяха филмите, телевизиите, как драпаха да се отъркат в Запада...Тия са аут!Менте. Роби, които скоро няма да ги има.

-240

2

редовно четящ

14.04 2023 в 17:12

Надяваме се, колега Джедев. Дано това гнездо на световния тероризъм бъде заличено.

345

1

Джендо Джедев

14.04 2023 в 15:42

Тя тая война ще унищожи цяла Русия, голяма работа един спецназ... :D
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков