Пентагонът: Успехите на ВСУ са изненада само за руската армия

Украинците демонстрират забележителна адаптивност и използват ефективно бойните си способности, посочи ген. Пат Райдър

Светослав Метанов 14 септември 2022 в 10:42 2395 0

Пат Райдър
Генерал Пат Райдър, говорител на Пентагона.

САЩ не са изненадани от успеха на началото на контраофанзивата на ВСУ, което обаче се оказа неочаквано за руската армия. Това заяви на брифинг говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър.

"Мисля, че ако някой е бил изненадан, само въз основа на докладите, които видяхме, по отношение на реакцията на руските военни, това вероятно са били руснаците", каза той.

Райдър подчертава, че САЩ "от самото начало са видели забележителната адаптивност на украинците и способността им да използват ефективно бойните си способности".

"Така че за нас не е изненада, че те напреднаха толкова бързо", добави той.

Райдър отбелязва, че украинските военни са се възползвали от военните възможности на бойното поле и признава, че западните оръжия и боеприпаси са изиграли важна роля за успеха на контранастъплението.

Според него ВСУ са възприели тактиката на НАТО.

"ВСУ успя да адаптира старото съветско оборудване към новата тактика и да победи руснаците. Украинските военни усвоиха западни системи като гаубици M777, HIMARS, безпилотните самолети и други и успяха да ги използват заедно със старите системи и да ги интегрират в бойната тактика", обясняват от американското Министерство на отбраната.

Изходът от войната все още не е известен, но просто сега "Украйна продължава да използва помощта, предоставена от САЩ и други международни партньори, с голям успех на бойното поле в борбата за защита на страната си", отбелязва Райдър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!